Ascultă Radio România Mureș Live

Seară britanică – turneu naţional cu Răzvan Suma şi Rebeca Omordia

Seară britanică – turneu naţional cu Răzvan Suma şi Rebeca Omordia
Foto: Rebeca Omordia și Răzvan Suma

Publicat de MIRELA ROTAR, 9 mai 2017, 22:16

Seara britanica afisTurneul naţional Seară britanică îl readuce pe scenele din România pe violoncelistul Răzvan Suma, într-un turneu naţional în care va evolua alături de pianista Rebeca Omordia, în perioada 13-17 mai – la Deva pe 13 mai, la Bistriţa pe 14 mai, la Sf. Gheorghe pe 15 mai, iar la Bucureşti vor cânta la Sala Radio pe 17 mai.

Cei doi muzicieni au pregătit pentru turneul din România un repertoriu exclusiv englezesc, cuprinzând cunoscute piese de Frederick Delius, William Lloyd Webber, John Ireland, Ian Venables, S. Coleridge – Taylor, Edward Elgar, Frank Bridge, completate cu o lucrare scrisă special pentru acest turneu de compozitorul şi criticul muzical Robert Matthew-Walker, intitulată Fast Music.

Acest turneu a fost precedat de şapte concerte în Marea Britanie, susţinute în martie, organizate de Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu John Ireland Trust şi Fourchiefs Productions. Artiştii au intrat în contact cu publicul nu numai prin limbajul muzicii, ci şi printr-un dialog direct la Hertford College, Oxford University, Institutul Cultural Român din Londra, Birmingham and Midland Institute, continuând la Blackheath Halls, Cheltenham, pentru a se reîntâlni cu exigentul public londonez în săli precum St James’s Piccadilly şi binecunoscuta St Martin-in-the-Fields, adevărat templu al muzicii de cameră.

Publicul din România are şansa de a veni în contact cu un repertoriu foarte rar cântat pe scenele noastre, cu o muzică „altfel”, marcată, ca şi umorul englezesc, de un tip special de seninătate, dublată de un ascuţit simţ al observaţiei, care merge adeseori direct către inima ascultătorului.

Proiectul naţional Seară britanică a fost gândit în aceeaşi idee în care, începând din 2011, Răzvan Suma a susţinut o serie de turnee naţionale solo în cadrul proiectului Vă place…? (Do you like…?/ Aimez-vous…?), un prilej nu doar de lărgire a orizonturilor muzicale ci şi de împărtăşire a unor trăiri autentice, puse sub semnul excelenţei artistice.

Artiştii dedică seria acestor concerte unei cauze caritabile. De 25 de ani, Hospice Casa Speranţei activează în România pentru a oferi sprijin gratuit copiilor şi adulţilor cu boli incurabile. Pentru că ştim cât de mare este nevoia de servicii de îngrijire paliativă, ne alaturăm demersurilor Hospice şi îi îndemnăm pe spectatorii şi prietenii noştri să se implice alături de noi, prin donaţii, redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit sau orice altă formă de susţinere a acestei cauze (www.hospice.ro).

Itinerar :

13 mai, ora 19:00 – Deva, Sala ProArte a Colegiului Naţional Decebal.

14 mai, ora 19:00 – Bistriţa, Sinagoga.

15 mai, ora 19:00 – Sf. Gheorghe, Centrul de cultură Arcuş.

17 mai, ora 19:00 – Bucureşti, Sala Radio.

Program muzical: Frederick Delius: Romance; J. Ireland: Sonata pentru violoncel şi pian în sol minor, Moderato e sostenuto, Poco largamente, Con moto e marcato; Ian Venables: Elegy pentru violoncel şi pian, op. 2; Robert Matthew Walker: Fast Music, op. 158; William Lloyd Webber: Nocturne; S. Coleridge-Taylor: Variaţiuni în si minor; Edward Elgar: Salut d’amour, op. 12; Frank Bridge: Scherzetto.

Coproducător: Radio România. Proiect cofinanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. Partener: John Ireland Trust. Partener oficial: BMW. Transportator aerian oficial: Air France – KLM. Sponsori: Sensiblu, Vestra, Elsaco, Pensiunea Cai de Vis.

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio, Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală DevArt, Colegiul Naţional Decebal Deva, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa, Centrul de Cultură Arcuş.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, Media Trust, România TV, Observator Cultural, Hotnews, Bussines Review, agentiadecarte.ro, Cariere, 9 A.M., Kudika, Garbo, Urbo.ro, Forbes România.

Presa britanică după turneul celor doi muzicieni din martie:

„Ascultându-i pe aceşti doi tineri muzicieni români, cu un recital aproape în întregime compus din lucrări scrise de compozitori englezi, trăieşti o experienţă înălţătoare.”

(Chris Morley, Birmingham Post)

„Un duo inovator, energic şi în perfectă armonie.”

(Michael Round, British Music Society)

„Capodopera lui John Ireland, Sonata pentru violoncel şi pian în sol minor, te însufleţeşte şi te inundă cu pasiune şi sensibilitate.”

(Jonathan Heaton, Classical Events)

„Interpretarea lor a scos la lumină neliniştea şi disperarea din lucrarea lui John Ireland – Sonata pentru violoncel şi pian, în aşa fel încât au convins pe toţi că este o capodoperă. Nicio lucrare auzită de mine, live sau înregistrată, nu s-a apropiat de nivelul înalt al acestei execuţii. Lucrarea Fast Music a lui Robert Matthew-Walker a fost interpretată în primă audiţie absolută. Iute şi furioasă s-a dovedit a fi, plină de formule ritmice intrigante.”

(Alan Sanders, Seen and Heard)

„Un duo impresionant, un program bine conceput şi executat cu măiestrie.”

(Arcana FM)

Razvan Suma foto Adrian  StoicoviciuRăzvan Suma – este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, prezent pe scene ale festivalurilor internaţionale de mare prestigiu. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

„Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa” – astfel îl caracteriza renumita publicaţie germană Das Orchester pe tânărul violoncelist român. A generat şi organizat turnee naţionale începând cu anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango? sau Vă place Schu…? l-au plasat pe Răzvan în topul celor mai activi violonceliştilor români. La acestea se adaugă turneele Seară spaniolă şi Seară britanică şi turneele grupului ArgEnTango – Piazzolla, o poveste autentică şi Tango La cetate.

A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz. În 2009, Răzvan Suma a devenit solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Italia, Argentina, Coreea, iar în România, Masterclass-ul anual Muzica la Altitudine realizat alături de violonistul Ştefan Horvath a devenit un reper.

Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – Romanian Piano Trio sau Trio Strad – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. De asemenea, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din  Italia, Portugalia, Macao sau Maroc. Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie şi combinaţie între genuri muzicale. Cel mai recent proiect în acest sens este colaborarea cu trupa Viţa de Vie, în aprilie 2013, când una dintre piesele albumului Acustic a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare Artist Diploma la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Concursurile de mare prestigiu ca Giovanni Batista Viotti – Italia, Markneukirchen – Germania sau Villa de Llanes – Spania, sunt doar câteva dintre cele mai importante premii câştigate de Răzvan Suma în participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale, în cariera competiţională începută la şase ani. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.

În ultimii ani Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (RAI Torino, MDR Leipzig, TVR România, Acasă TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi). În mai 2012, ca urmare a turneului naţional Vă place Bach?, Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio, prima înregistrare completă în România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul, conceput într-o formă modernă, atractivă, este realizat cu sprijinul casei de producţie Sonoro Records.

Rebeca OmordiaRebeca Omordia – s-a născut la Craiova în 1983, având mama româncă şi tatăl nigerian. Printre cele mai importante colaborări se numără cea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Weber, alături de care a concertat ca partener de muzică de cameră şi care o caracteriza astfel: „Am lucrat cu o tânără pianistă excepţională numită Rebeca Omordia. Rebeca este pe jumătate româncă, pe jumătate nigeriană – câtă forţă rezultă din această combinaţie!… Rebeca are o tehnică care nu cunoaşte limite, dar cel mai important, ea cântă cu o înţelegere şi o profunzime foarte rar întâlnite astăzi.”

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (clasa prof. univ. dr. Dana Borşan), Rebeca Omordia a urmat un Master Socrates Erasmus la Conservatorul din Birmingham, obţinând în 2007 o bursă de studii pre-doctorale din cadrul aceleaşi universităţi. În 2010 a câştigat bursa Ofenheim pentru studii post-universitare, oferită de Trinity College, Londra (clasa prof. Mikhail Kazakevich).

Activitatea sa solistică s-a desfăşurat în mari centre culturale din Europa şi Statele Unite al Americii. A concertat în săli renumite din Marea Britanie, precum, în Londra, la Wigmore Hall, Kings Place, St. James’s Palace, St. Martin in the Fields, Steinway Hall, St Olave’s, Tower Hill; la Town Hall şi Adrian Boult Hall din Birmingham, la Cheltenham Town, şi Warwick University Arts Centre. A susţinut recitaluri în cadrul festivalurilor New Generation Arts Festival, Birmingham 2007, Intercultural Music Festival din St. Louis, SUA (2013), Barnes Music Festival (2014) şi Bradfield Festival (2015, 2016) din Marea Britanie. A cântat în numeroase transmisiuni directe la BBC Radio 3 (2012-2015 şi 2017). A concertat cu numeroase orchestre din România, inclusiv Orchestra Naţională Radio, sub bagheta unor dirijori importanţi precum Sabin Păutza, Valentin Doni, Radu Popa, Ervin Acel, Dorin Frandes, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Nicolae Moldoveanu, şi alţii.

Pianista Rebeca Omordia face o frumoasă carieră internaţională punctată cu semnificative reuşite în competiţii de renume dintre care: Concursul Internaţional Béla Bartók (Szeged, Ungaria), Concursul Internaţional Beethoven (Arad, Romania), Renna Kellaway Piano Prize (Birmingham, Anglia). Marele premiu Delius Prize câştigat în 2009 la Birmingham Conservatoire a deschis colaborarea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Webber, alături de care a concertat ca partener de muzică de cameră în perioada 2012-2014, însoţindu-l în turnee în Mare Britanie, cântând în numeroase transmisiuni directe la BBC Radio 3, în faţa primului ministru al Marii Britanii, la Highgrove, reşedinţa prinţului de Wales, pentru organizaţia Princes’ Trust. Au concertat în săli importante precum Wigmore Hall şi Kings Place din Londra, Lincoln Performing Arts Centre, Glemham Hall, Hawthorne Theatre, St. Martin in the Fields, Londra, Guildhall, Portsmouth, City Museum and Arts Gallery, Plymouth şi în festivalurile William Alwyn Festival, Southwald şi Barnes Music Festival, London.

În 2013, Rebeca Omordia a transcris pentru violoncel şi harpă Seal Lullaby, lucrare a cunoscutului compozitor american Eric Withacre care a fost înregistrată pentru Deutsche Gramophone de către violoncelistul Julian Lloyd Webber împreună cu harpista prinţului de Wales, Catrin Finch.

Rebeca Omordia a colaborat cu mari artişti ai scenei internaţionale, precum violonceliştii Raphael Wallfisch, Jiaxin Lloyd Webber, Joseph Spooner şi Răzvan Suma, saxofonista Amy Dickson, pianistul Mark Bebbington, alături de care a înregistrat un CD pentru SOMM Records cu lucrări pentru două piane ale compozitorului britanic Ralph Vaughan Williams. CD-ul lansat în ianuarie 2017 a primit recenzii de 5 stele în revista britanică de specialitate Gramophone şi în cotidianul The Guardian, ajungând în topurile britanice UK Specialist Classical Music Charts.

Rebeca Omordia a susţinut numeroase recitaluri solo în Marea Britanie organizate de British Music Society şi de John Ireland Trust, organizaţii menite să promoveze creaţia compozitorilor britanici, în special a compozitorului John Ireland (1876-1862), cel mai important compozitor englez care a scris pentru pian. În 2016, Rebeca a primit premiul Honorary Membership Award de la Conservatorul din Birmingham, premiu oferit absolvenţilor care s-au afirmat prin contribuţia importantă pe care au adus-o în domeniul muzical în care au lucrat de ceva timp. Rebeca este o promotoare activă a muzicii clasice nigeriene. În 2013, a interpretat piese ale unor compozitori nigerieni în cadrul Festivalului de Muzică Africană şi Afro-Americană din St. Louis, SUA. De asemenea, a fost invitată să cânte în faţa personalităţilor oficiale a 80 ţări africane la a 50-a aniversare a organizaţiei Uniunii Africane (African Union) la Londra. În 2016, a fost nominalizată pentru premiul Igbo Women Awards, pentru contribuţia pe care a adus-o culturii nigeriene prin activitatea sa de pianist concertist.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Serviciul  Comunicare

Accident în municipiul Târgu Mureș, mai multe mașini avariate
Eveniment marți, 19 noiembrie 2024, 11:30

Accident în municipiul Târgu Mureș, mai multe mașini avariate

Un autoturism a lovit gardul unității Serviciului de Ambulanță Județean Mureș, a acroșat o copertină și a avariat patru autoturisme parcate,...

Accident în municipiul Târgu Mureș, mai multe mașini avariate
Concert al Filarmonicii Brașov cu Cristian Mandeal, joi seară la Sala Patria din Brașov
Eveniment luni, 18 noiembrie 2024, 13:54

Concert al Filarmonicii Brașov cu Cristian Mandeal, joi seară la Sala Patria din Brașov

După succesul răsunător al concertului de săptămâna trecută, desfășurat cu sala plină, Filarmonica Brașov pregătește un nou eveniment...

Concert al Filarmonicii Brașov cu Cristian Mandeal, joi seară la Sala Patria din Brașov
Zilele Francofone de la Brașov
Eveniment sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 14:34

Zilele Francofone de la Brașov

Sub acest generic vor avea loc mai multe evenimente în orașul de sub Tâmpa în zilele de 18 și 19 noiembrie. Mai exact, luni, pe Colina...

Zilele Francofone de la Brașov
S-a dat startul înscrierilor la târgul meşteşugăresc „Festivalul Darurilor de Crăciun” de la Braşov
Eveniment vineri, 15 noiembrie 2024, 18:29

S-a dat startul înscrierilor la târgul meşteşugăresc „Festivalul Darurilor de Crăciun” de la Braşov

S-a dat startul înscrierilor la târgul meşteşugăresc „Festivalul Darurilor de Crăciun”, ce va avea loc la Centrul Cultural Reduta...

S-a dat startul înscrierilor la târgul meşteşugăresc „Festivalul Darurilor de Crăciun” de la Braşov
Eveniment vineri, 15 noiembrie 2024, 13:25

Mureșean, reținut pentru incendierea unei rulote

Un bărbat din Livezeni, care și-ar fi amenințat partenera și ar fi incendiat rulota în care locuiau împreună, a fost reținut de polițiștii...

Mureșean, reținut pentru incendierea unei rulote
Eveniment vineri, 15 noiembrie 2024, 11:00

Horia Maxim, primul artist care va cânta la noul pian al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş

Unul dintre cele mai prestigioase piane de concert din lume, Model D – Concert Grand Piano, produs de Steinway & Sons din Hamburg,...

Horia Maxim, primul artist care va cânta la noul pian al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş
Eveniment vineri, 15 noiembrie 2024, 08:35

Astăzi se deschide Târgul de Crăciun de la Sibiu

De la ora 18:30, luminile festive vor străluci în bradul adus în Piaţa Mare. 120 de căsuţe îşi aşteaptă vizitatorii cu diverse produse, în...

Astăzi se deschide Târgul de Crăciun de la Sibiu
Eveniment vineri, 15 noiembrie 2024, 08:08

Evenimente de 15 Noiembrie, la Braşov

Astăzi se împlinesc 37 de ani de la revolta muncitorilor braşoveni din 15 Noiembrie 1987. Prima mare revoltă anticomunistă de la finalul anilor...

Evenimente de 15 Noiembrie, la Braşov