Se schimbă procedura de programare în cea de-a doua etapă a campaniei naţionale de imunizare

Publicat de Corina Muntean, 22 ianuarie 2021, 07:52 / actualizat: 22 ianuarie 2021, 9:56
Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva COVID continuă să caute locuri în care să li se administreze serul şi să se programeze, iar autorităţile anunţă că noi puncte de vaccinare vor fi deschise în perioada următoare.
Până atunci, se schimbă procedura de programare în cea de-a doua etapă a campaniei naţionale de imunizare – persoanele considerate vulnerabile şi cele de peste 65 de ani vor avea prioritate.
Platforma de programare va fi modificată, astfel încât să accepte zilnic programarea a 75% persoane vulnerabile și vârstnice și doar 25% lucrători esențiali.
Doctorul Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei naționale de vaccinare anti-coronavirus:
Realmente, amândouă categoriile sunt importante, atât pentru protejarea sănătății fiecărei persoane în parte ,cât și pentru relaxarea activităților economice și sociale. Este, până la urmă, o abordare de sănătate publică, care trebuie să meargă în paralel, respectând, bineînţeles, proporţia mult mai mare a persoanelor care sunt în momentul de față în categoria celor vulnerabile.
După schimbarea strategiei de vaccinare, persoanele care fac dializă, care sunt imobilizate sau nedeplasabile, aflate la domiciliu vor fi vaccinate în etapa a doua, în desfășurare acum. Aceste persoane pot fi vaccinate fără programare pe platformă. Listele cu persoanele de la domiciliu aflate în această situație și care doresc să fie vaccinate, împreună cu asistenții personal ai acestora, dacă au, și cu membrii de familie care locuiesc în aceeași gospodărie vor fi întocmite de reprezentanții direcțiilor de asistență socială din cadrul consiliilor locale. Centrele de dializă au obligația de a facilita accesul la vaccinarea împotriva COVID-19 pentru pacienții aflați în tratament și de a asigura transportarea acestora la centrele de vaccinae.
Schimbările din procedura de programare au fost făcute în condiţiile în care au fost semnalate numeroase situaţii în care persoanele de peste 65 de ani, dar şi cele cu boli cronice, au întâmpinat greutăţi în programarea la vaccinare.