Se schimbă ierarhia miliardarilor
Publicat de Corina Muntean, 16 august 2024, 09:43
Fondatorul Temu, platforma de fast fashion devenită senzaţie peste noapte, a devenit oficial cel mai bogat om din China, cu o avere de aproape 50 mld. dolari.
Colin Huang, fondatorul Temu, a devenit recent cel mai bogat om din China, cu o avere netă de 48,7 miliarde de dolari conform Bloomberg Billionaires Index. El l-a înlocuit pe magnatul apei îmbuteliate Zhong Shanshan, fondator şi preşedinte al companiei de băuturi Nongfu Spring, care a deţinut acest titlu din aprilie 2021. Antreprenor înrăit, Huang a jonglat anterior şi cu o serie de alte businessuri, precum platforma de comerţ electronic Oku, compania de jocuri online Xinyoudi şi platforma agricolă Pinduoduo, scrie Business Magazin. De asemenea, Huang a fost inginer la Google şi a lucrat la extinderea serviciilor Google şi în China. Ca atare, Huang face parte dintr-o nouă generaţie de miliardari chinezi, care şi-au făcut averile mai ales în domeniul tehnologiei şi nu se tem să îşi asume riscuri prin lansarea unor noi afaceri pe bandă rulantă.
Temu se bazează în principal pe furnizorii chinezi care livrează direct către clienţii din întreaga lume, fără a fi nevoie de intermediari.
Un alt ingredient din reţeta succesului sunt investiţiile masive în marketingul de pe social-media.
„În acest mediu economic, este evident că oamenii caută un raport calitate-preţ extraordinar şi preţuri mici. Prin urmare, momentul de glorie pentru businessurile de fast fashion, este chiar aici” a declarat Neil Saunders, analist de retail la GlobalData Retail.
Ascensiunea remarcabilă a lui Huang a fost alimentată de modificarea comportamentului de consum al chinezilor, după ce criza imobiliară prin care trecea China a provocat o recesiune economică prelungită. El este, de asemenea, primul magnat chinez din domeniul tehnologiei care ocupă primul loc în clasamentul averilor de peste trei ani, după ce presiunea guvernului asupra întreprinderilor private a prins în capcană rivali precum Alibaba Group Holding Ltd al lui Jack Ma.
Și totuși, ascensiunea fulminantă a companiei Temu și îmbogățirea recentă a lui Colin Huang ar putea avea și un substrat politic, lămurind creșterea inexplicabil de rapidă și forța cu care compania a penetrat piețele externe.
Prezența lui în topul miliardarilor chinezi s-ar explica atunci prin colaboarea cu Guvernul chinez, dispus să-i finanțeze (pe ascuns) extinderea la nivel global a afacerilor, în scopul blocării companiilor rivale, în speță occidentale, și câștigării unei cote cât mai mari din piața mondială.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45