Se schimbă datele pe piața serviciilor poștale

Publicat de Corina Muntean, 16 martie 2021, 11:08 / actualizat: 19 martie 2021, 15:08
O nouă firmă de curierat rapid vrea să implementeze în România livrarea coletelor cu drone, precum şi posibilitatea plății serviciilor cu criptomonede. Dacă planul de folosire a dronelor în spațiul aerian românesc va reuși, firma ar putea deveni unul din principalii jucători din piață.
O nouă firmă de curierat rapid pe nume Memex intenţionează să utilizeze roboţi şi drone pentru a putea livra colete în zone greu accesibile din România. Ca o consecință a activității, firma ar dori să implementeze și plata cu monedele digitale. Firma intră pe segmentul livrărilor de colete mici, până în 5 kilograme, propunându-şi să ofere timpi de livrare la costuri mai mici, cu o amprentă de carbon minimă şi flexibilitate în opţiuni de livrare pentru consumatori. Memex vrea să revoluţioneze modul în care se desfăşoară activitatea de curierat în România, inspirându-se din modelele de business de peste ocean.
Piaţa de curierat rapid se află într-o continuă expansiune în ultima decadă, fiind alimentată de creşterea accelerată a segmentului e-commerce şi de sporirea numărului de afaceri care şi-au mutat mare parte din activităţi în online. Acest avânt a fost accelerat în perioada scursă de la izbucnirea epidemiei de Covid-19, pe fondul modificării comportamentului de cumpărare al românilor, care apelează tot mai mult la magazine online. Drept urmare, companiile de curierat din întreaga lume intenţionează să se extindă pentru a face faţă cererii în creştere din partea consumatorilor şi să-şi modernizeze infrastructura reţelelor.
‘Este cât se poate de plauzibil ca în următorii ani să apară flote de ‘roboţi curier’ capabile să acopere zone urbane extinse, dar şi puncte de livrare greu accesibile, în sate îndepărtate de munte, în Delta Dunării sau în orice loc în care un client poate fi localizat de o aplicaţie smart prin intermediul unui telefon mobil’, arată unul dintre antreprenorii implicați, Cristian Pandel, fondatorul Memento Group.
Noua firmă de curierat are avantajul de a porni fără ‘balastul’ pe care îl au companiile consacrate din România, respectiv logistica greoaie şi costisitoare, reţeaua de distribuţie rigidă, flote învechite şi greu de întreţinut. De asemenea, roboţii şi dronele nu sunt singurele care fac parte dintr-o strategie îndrăzneaţă în industrie, ci şi plata cu monedele digitale. Pe termen mediu, compania estimează o investiţie de două milioane de euro în sistemele informatice necesare gestionării şi organizării serviciului de curierat şi în resursa umană, respectiv reţeaua de distribuţie. În ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţii logistice şi extinderea reţelei, este planificată deschiderea a circa 600 noi puncte de colectare şi livrare în întreaga ţară, până la finele anului 2021. Dacă planurile de dezvoltare ale firmei vor reuși, aceasta va deveni în scurt timp un concurent serios pe pața livrărilor rapide de colete mici din România, adjudecându-și o cotă importantă din piață.
Cu o cifră de afaceri globală de aproape 195 milioane euro în 2019, Memento Group, are sediul central în Amsterdam şi operaţiuni în România, Grecia, Turcia, Spania, Republica Moldova şi SUA.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.