Se schimbă centrele mondiale de putere
Publicat de Corina Muntean, 22 februarie 2024, 10:39
În 2023 Japonia a cedat Germaniei titlul de a treia mare putere economică mondială, deși niponii spre deosebire de nemți au fost pe creștere economică. Cum ne afectează pe noi românii această schimbare?
Japonia a pierdut în 2023 titlul de a treia mare putere economică mondială. Aceasta a revenit Germaniei, în principal ca urmare a deprecierii yenului, arată o estimare preliminară a Produsului Intern Brut al Țării Soarelui Răsare. PIB-ul nominal al Japoniei în 2023 s-a ridicat la aproximativ 4.200 de miliarde de dolari, faţă de aproximativ 4.500 de miliarde de dolari în Germania. În cel din urmă caz PIB-ul nominal a fost stimulat de inflaţie, care a rămas puternică anul trecut. Însă, în termeni reali, adică fără efectele inflaţiei, PIB-ul Japoniei a înregistrat o creştere accelerată anul trecut, cu un avans de 1,9% după o creştere de 1% în 2022, în timp ce economia germană s-a contractat cu 0,3%, potrivit cifrelor oficiale publicate luna trecută. Mare putere economică exportatoare, Germania suferă de pe urma unei cereri externe slabe, a costurilor cu energia pentru importantul său sector manufacturier şi a dobânzilor ridicate de Banca Centrală Europeană pentru a combate inflaţia.
De ce este importantă starea economică a Germaniei pentru România? Pentru că Germania reprezintă circa 25% din relaţiile economice ale României, respective exporturi și importuri. În fapt, exporturile României către Germania au crescut de peste 46 de ori de la Revoluţie încoace. Germania ocupă primul loc din perspectiva investiţiilor străine în țara noastră. Investitorii germani au adus în România 18 mld. de euro în investiţii, adică 15% din total. Astfel că e neliniștitor pentru noi să știm că motorul economic al Europei are probleme. Degradarea conjuncturii în Germania face ca noul său titlu de a treia mare putere economică mondială, care era aşteptat încă din luna octombrie a anului trecut ca urmare a revizuirii prognozelor Fondului Monetar Internaţional, să fie perceput ca o iluzie la Berlin.
Aceasta, cu atât mai mult cu cât India ar putea depăşi, atât Japonia, cât şi Germania în câţiva ani, tot în funcţie de PIB nominal calculat în dolari. Economia celei mai populate ţări de pe planetă ar putea ajunge la nivelul Japoniei şi Germaniei încă din 2025, potrivit lui Brian Coulton, economist la Fitch Ratings. Însă ‘este evident că PIB-ul pe cap de locuitor va fi mult mai mic în India decât în Germania sau Japonia‘, a precizat acesta.
În Japonia, presa locală a comentat din plin pierderea titlului de a treia mare putere economică mondială, reamintind că, dincolo de impactul excepţional al deprecierii yenului, există şi alţi factori fundamentali negativi, precum declinul demografic accelerat din arhipelag sau productivitatea scăzută.
Fondul Monetar Internaţional prognozează că Japonia va înregistra o creştere economică moderată, de 0,9%, în acest an.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.