Se schimbă buletinele! Din 2022 vor fi introduse și cărțile electronice de identitate

Publicat de MIRELA ROTAR, 7 august 2020, 11:58 / actualizat: 17 august 2020, 11:20
Legea referitoare la evidența populației și actele de identitate a fost promulgată zilele trecute de președintele Klaus Iohannis.
Cele mai importante modificări se referă la introducerea buletinelor biometrice și a semnăturii electronice, precum și emiterea de acte de identitate și pentru minori.
Noile documente vor oferi mai multă securitate, a explicat pentru Radio Târgu-Mureș, șeful Serviciului Public Local de Evidență a Populației Brașov, Carmen Șchiopu:
Cărțile electronice de identitate vor permite titularilor autentificarea în anumite sisteme informatice precum și utilizarea semnăturii electronice cât și garanții suplimentare de securitate iar instituțiilor vor prezenta certitudinea că persoana care prezintă acea carte de identitate electronică este și titularul actului. Cartea electronică va conține date cu caracter personal, prenumele părinților, certificatul pentru semnătura electronică, datele biometrice, adică imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare.
Legea prevedea inițial ca deținătorii cărților electronice de identitate să nu mai aibă nevoie de carduri de sănătate, dar aceasta a fost exclusă din actul normativ.
În termen de 18 luni se va realiza implementarea condițiilor tehnice pentru eliberarea cărților electronice de identitate în toate județele. Vor fi și județe pilot care vor realiza primele astfel de documente. Ele nu vor fi obligatorii pentru că vor fi valabile și actualele modele de cărți de identitate, denumite ” simple”.
O excepție la lege a fost introdusă pentru copii, mai spune șeful Serviciului de Evidență a Populației din Brașov, Carmen Șchiopu:
Noile modificări se mai referă la faptul că cartea electronică de identitate se poate emite și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. De la zero ani la 14 ani, datorită schimbării fizionomiei, termenul de valabilitate va fi de doar doi ani. Acest lucru se va întâmpla opțional prin solicitarea reprezentantului legal. Deocamdată, în spațiul european, clar că nu vor mai avea nevoie de pașapoarte, deci ce se întâmplă la Pașapoarte vom prelua noi la Evidența Persoanelor.
Tinerii peste 14 ani vor avea cărți de identitate valabile 4 ani, la cei peste 18 ani, valabilitatea documentelor de identitate rămâne la 10 ani. Cei peste 60 de ani vor avea cărți de identitate simple cu valabilitate nelimitată.
Cristina Bulbescu