Se realizează progrese notabile în privința tehnologiei care face lucrurile invizibile
Publicat de Corina Muntean, 24 februarie 2020, 08:59
Astfel, primul scut de invizibilitate funcţional a fost demonstrat recent de o companie canadiană. Pe ce se bazează principiul de funcționare al scutului?
Numit Quantum Stealth şi livrat de o companie canadiană cu nume la fel de pompos – Hyperstealth, materialul ieftin de fabricat, flexibil şi doar puţin mai gros decât o coală de hârtie poate ascunde de privirile noastre obiecte de diferite dimensiuni. Acest lucru este posibil prin modificarea direcţiei de difracție și de reflecție a luminii, astfel încât obiectul camuflat dispare efectiv din peisaj.
Concepută pentru a funcţiona cel mai bine atunci când observatorii se află la distanţă mai mare, camuflarea are un unghi de acoperire relativ mare, rămânând eficientă şi dacă observatorul se află în mişcare, ca de pildă atunci când este la volanul unei maşini. În plus, difracţia luminii se face pe mai multe lungimi de undă, acoperind inclusiv spectrul infraroşu în care lucrează camerele de termoviziune.
Spre deosebire de exemplele care apar în filmele SF, camuflarea obţinută prin schimbarea direcţiei de propagare a luminii nu afectează doar obiectul ascuns, ci deformează şi fundalul din jurul acestuia.
Privit de aproape, un observator poate sesiza imediat peretele creat, dar fără a discerne ce se află în spatele lui. De la distanţă mai mare însă, şansele ca prezenţa unui obiect ascuns să fie descoperită scad considerabil. Această calitate recomandă produsul Quantum Stealth pentru aplicaţii militare, ca înlocuitor al prelatei clasice în culori de camuflaj.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
sursa: www.hyperstealth.com