Se întrevede un nou trend în rândul angajaților din întreaga lume
Publicat de Corina Muntean, 9 decembrie 2022, 08:17
După Marea Demisie începută în 2021 și quiet Quitting – demisia silențioasă, fenomenul care a luat amploare în 2022, în acest final de an se întrevede un nou trend în rândul angajaților din întreaga lume.
După concedierile masive începute în industria tech, cum au fost, de pildă, cele de la Twitter și Meta (compania mamă a Facebook) care au adus semne majore de îngrijorare în toată lumea, angajații au început să devină tot mai prevăzători și mai calculați, din teama de a nu-și pierde joburile. Career cushioning sau amortizarea carierei este cea mai recentă tendință la locul de muncă care a luat amploare recent. La fel ca și quite quitting (demisia silențioasă) fenomenul anului 2022 în piața globală a muncii, această amortizare a carierei nu reprezintă un concept nou, deși specialiștii încep să discute despre el într-un mod nou, cu o altă abordare, scrie revista Forbes.com, citată de www.wall-street.ro
Concret, acest fenomen arată îngrijorarea angajaților cu privire la siguranța locului de muncă, redată de valul recent de disponibilizări început de marii giganți ai industriei tech de la nivel global. Angajații încep în paralel să analizeze piața, să vadă ce joburi s-ar potrivi cu experiența și abilitățile lor pentru ca în eventualitatea unei concedieri pe nepusă masă să fie pregătiți, să aibă o cădere cumva mai blândă și să fie mai liniștiți că au un plan B. Este, practic, un nou mod de a face față incertitudinilor legate de evoluția galopantă a prețurilor care ar putea aduce o nouă recesiune la nivel global. Amortizarea carierei este un termen derivat din lumea datingului (întâlnirilor amoroase), în care oamenii caută sau chiar au relații și cu alte persoane, deși au deja un partener stabil. Practic se referă la relațiile deschise, adică la menținerea opțiunilor de negociere, în așa fel încât dacă relația cu partenerul stabil se va destrăma, aceștia să nu rămână singuri.
La nivel profesional, tendința nu este una surprinzătoare, având în vedere că un număr tot mai mare de companii concediază angajați în timp ce se pregătesc pentru o potențială recesiune cauzată de inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor. În această situație, este firesc și normal ca oamenii să aibă un plan de rezervă în eventualitatea în care știu că și-ar putea pierde locurile de muncă, mai ales în acest climat economic tulbure. Astfel că, angajații nu ar trebui să se simtă vinovați pentru că își caută în paralel un nou job, apreciază specialiștii din piața muncii. Similar cu quiet quitting (demisia silențioasă), amortizarea carierei este un fel de pivot psihologic: persoana ta înainte de locul de muncă.
Niciodată o strategie de carieră nu poate fi proastă dacă ai câteva planuri de rezervă în buzunar, chiar dacă nu lucrezi pentru Elon Musk.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.