Se înmulțesc cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon

Publicat de Corina Muntean, 22 ianuarie 2021, 12:06 / actualizat: 22 ianuarie 2021, 21:20
Au fost înregistrate 10 decese în opt județe în 2020 și luna aceasta, în aria de activitate a companiei Delgaz Grid, din cauza nerespectării unor reguli minime în utilizarea surselor de încălzire.
Folosirea aragazului la încălzirea locuinței, racordurile neetanșe la sistemul de evacuare a gazelor arse la centrale termice și sobe, coșuri de fum colmatate sau defecțiuni la sobe, sunt principalele cauze ale intoxicațiilor cu monoxid de carbon.
Purtătorul de cuvânt al EON Gaz Distribuție, Adela Boțan:
Anul trecut, în aria de activitate a companiei noastre au fost înregistrate 13 cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, 10 persoane au murit și alte 22 au fost la un pas de a-și pierde viața. Au fost consemnate, de de la începutul anului până în prezent trei cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon din care au rezultat patru victime. Patru din toate aceste cazuri s-au petrecut în județul Mureș, din fericire niciuna din aceste persoane nu și-a pierdut viața.
Pentru siguranța consumatorilor, distribuitorul de gaze recomandă curățarea coşurilor de fum, a hornurilor și a aragazelor, precum și verificarea garniturilor și a grilelor de evacuare, revine Adela Boțan:
Cei care locuiesc la casă trebuie să verifice coșurile de fum și hornurile, cel puțin de două ori pe an. Cei care locuiesc în blocuri, să se asigure că au în bucătării, la mașinile de gătit de tip aragaz, să verifice canalele sau grilele de evacuare a gazelor arse; acestea nu trebuie folosite ca sursă de încălzire. De asemenea copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați unde sunt aparate de încălzire sau de preparare a hranei.
Specialiștii ne recomandă să avem în locuinţe atât detectoare de monoxid de carbon, care avertizează sonor asupra riscurilor legate de intoxicații, cât și detectoare automate de gaze naturale, care sesizează concentrații de gaze urmare a scăpărilor de gaze, și întrerup automat alimentarea cu gaze naturale pe instalații.
Valeriu Russu