Se înființează un laborator de cercetare a bolilor infecțioase la Tg. Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 30 mai 2022, 12:09
Consiliul Județean Mureș a aprobat în ultima ședință lunară alocarea unui spațiu în cadrul Clinicii de Boli Infecțioase nr. I din Târgu Mureș pentru înființarea unui laborator de cercetare a UMFST.
Aici va fi studiată toată patologia asociată bolilor infecțioase.
Deși un astfel de proiect datează de mai mult timp, pandemia este cea care a accelerat necesitatea înființării acestui laborator, a precizat pentru Radio Târgu Mureș rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”, Leonard Azamfirei:
Este un proiect care a apărut de mai multă vreme și s-a accentuat ca importanță în perioada pandemiei, bolnavii infecțioși avânt un profil diferit și mult mai complex a simptomatologiei paraclinice. E motivul pentru care am aprobat înființarea unui astfel de laborator care urmărește evaluarea la nivel molecular și celular a patologiei infecțioase. Este o decizie administrativă care a fost luată și care a fost îmbrățișată și de Consiliul Județean și urmează ca în viitorul imediat să începem demersurile administrative pentru amenajarea acestui laborator.
Amenajarea și dotarea spațiului va fi făcută exclusiv din surse financiare ale Universității, mai spune rectorul Leonard Azamfirei. Laboratorul ar putea deveni funcțional la finele acestui an:
Urmează acum amenajarea, care este o procedură destul de laborioasă, apoi dotarea lui. Eu cred va deveni funcțional la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor. Sigur, estimez niște costuri dar e prematur să spun despre lucrurile astea pentru că costurile sunt destul de … volatile.
UMFST mai are la Târgu Mureș alte 15 laboratoare de cercetare, cel mai complex fiind Centrul avansat de cercetări medicale și farmaceutice.
Mai sunt laboratoare de cercetare în imunologie celulară, spectrometrie, genetică și genomică precum și în domeniile tehnologiei medicale.
Printre laboratoarele tehnice de cercetare recent înființate la Târgu Mureș de UMFST se numără cele în colaborare cu Azomureș, care oferă posibilitatea desfășurării unor activități didactice în domenii precum: inginerie electrică, mecanică, termodinamică etc.
De asemenea, există Laboratorul BOSCH, care are ca obiect principal urmărirea statistică a proceselor de producție și cantitate a produselor fabricate, dar și alte activități și procese specifice din domeniul producției de senzori.
Cristina Bulbescu