Se face referendum

Publicat de radiomures, 13 februarie 2017, 16:43 / actualizat: 14 februarie 2017, 10:39
Plenul Parlamentului a avizat favorabil, azi, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind iniţierea unui referendum naţional cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.
Decizia a fost luată în unanimitate de voturi. Avizul Parlamentului este, însă, consultative.
Parlamentul recomandă ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituţia României, Legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR în materie şi recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia.
În hotărârea Parlamentului se precizează că, potrivit Constituţiei, problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor.
Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat anterior un aviz pozitiv în unanimitate a solicitării preşedintelui Klaus Iohannis.
În cadrul dezbaterilor generale, toate grupurile parlamentare au anunţat că sprijină această temă a luptei împotriva corupţiei şi asigurării integrităţii funcţiei publice. Preşedintele PNL Raluca Turcan a subliniat că prin acest demers preşedintele României şi-a exprimat dorinţa de a asculta verdictul dat de cei mulţi.
Putem clarifica şi arăta oamenilor că atitudinea politică pe care au avut-o şi domnul Dragnea şi domnul Tăriceanu şi domnul Grindeanu a fost un accident şi poate că reuşim în felul acesta să dăm semnalul unei politici de forţă, care scoate România dintr-un conclav politic şi o aşează pe drumul democraţiei europene occidentale.”
Fost ministru al finanţelor, senatorul ALDE Varujan Vosganian a atras însă atenţia că acest demers susţinut de toată lumea va costa totuşi aproximativ 30 de milioane de euro.
Eu întreb: atunci când este vorba de un referendum, la care suntem cu toţii de acord, la care sunt convins că partidele fiinid de acord alectoartul va fi de asemenea de acord. Deci este un referendum cronica unei aprobări anunţate. Şi atunci vă întreb: de ce cheltuim noi zeci de milioane de euro pentru ceea ce ştim că oricum se va întâmpla, dacă noi dorim ca acest referendum să fie o asumare pozitivă, deschisă, fără atac şi doar către un viitor luminos?”
Potrivit constituţiei, preşedintele României este cel care va stabili prin decret data când va fi organizat referendumul şi întrebarea care va fi adresată populaţiei cu acest prilej. Avizul parlamentului este unul consultativ şi chiar în cazul în care nu era votat se considera că procedura a fost îndeplinită
Preşedintele Iohannis i-a invitat la consultări pe premier şi pe ministrul finanţelor.