Se dau bani europeni pentru șomeri tineri și pentru IMM -uri
Publicat de Rotar Mirela, 18 mai 2023, 12:00
Grupul țintă a fost evaluat de Ministerul Fondurilor Europene la 380 de tineri șomeri între 16-29 ani, cu domiciliul sau reşedinţa în regiunea Centru, și care nu sunt într-o formă de învățământ.
Aceste oportunități au fost prezentate ieri, la informarea organizată la Tg. Mureș de RCG Consulting Group pentru Regiunea de Dezvoltare Centru.
Proiectul, în valoare de circa 1 milion de euro, le oferă tinerilor cursuri de formare antreprenorială, mediere în găsirea unui loc de muncă și consultanță în finanțarea ideii lor de afacere.
Fondatorul RCG Consulting Group, Doru Țiț:
Ieri, la Tg Mureș, am vorbit despre unul din cele opt proiecte POCU pe care RCG Consulting Group le are în implementare pe zona aceasta de tineri NEETs. Practic, aceste proiecte vizează zona de identificare, recrutare, calificare de tineri între 16 și 29 de ani care sunt în căutarea unui loc de muncă. Sunt 380 de tineri, pentru că aceștia sunt niște indicatori stabiliți de Ministerul Fondurilor Europene, sau autoritatea de management, ei fiind considerați un grup defavorizat care își găsesc mai greu un loc de muncă, datorită faptului că sunt tineri, nu au experiență, nu au studii și așa mai departe
Fiecare sesiune de cursuri, organizată fizic sau online durează 40 de ore iar tinerii ce vor fi selecționați din Regiunea VII Centru pot primi și o subvenție, a precizat Doru Țiț.
Participanților, reprezentanți de firme, societăți comerciale private și de stat li s-au prezentat și alte oportunități de finanțări nerambursabile, pentru anii 2023 și 2024.
Doru Țiț, fondatorul RCG Consulting Group:
Județul Mureș beneficiază de o finanțare nerambursabilă aproape egală cu cât beneficiază restul județelor la un loc. Vorbim de aproximativ 500 de milioane de euro. Domeniile prioritare sunt în zona de agricultură, producție, de asemenea turism, hoteluri, pensiuni, bungalowuri și în zona de servicii care aduc valoare adăugată, ca și în proiectare și zona de medical, mai ales pentru că programele de finanțare au fost scrise pe parcursul pandemiei.
Județul Mureș este privilegiat, fiind unul din cele 6 județe selecționate, din toată țara, în Programul de Tranziție Justă.
Reprezentanți ai angajatorilor interesați să recruteze tineri sau patroni de firme prezenți la informarea de ieri, au arătat că ar fi interesați să aplice în special în accesarea de fonduri pentru aparatură IT. O problemă ar putea fi sumele de cofinanțare pe care nu toți și le permit:
La acest program de finanțare ce vizează tinerii defavorizați se pot înscrie persoane între 16 si 29 de ani cu domiciliile în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș sau Sibiu, au minim 8 clase, nu au un loc de muncă și nu sunt încadrate într-o forma de învățământ.
Autor: Valeru Russu