Se citește tot mai puțin și dispare interesul pentru carte
Publicat de radiomures, 16 februarie 2017, 17:13
Este o tendință deja recunoscută de toată lumea, de mai mulți ani. Unii citesc doar ziare, iar de cărți nu se mai apropie, decât dacă îi obligă la școală.
Destul de puține persoane ajung să citească volume ample, care nu au legătură cu lecturile obligatorii din școală. Tinerii susțin că mai degrabă sunt interesați de prezent și de viitor, nu de informații care au legătură cu trecutul.
Directorul Bibliotecii județene Mureș, Monica Avram recunoaște că mai mult de jumătate din cei care împrumută sau iau cărți la sala de lectură sunt elevi și studenți:
În țară, la nivel de statistică de bibliotecă județeană, elevii și studenții reprezintă între 60 și 70 la sută dintre cititorii activi – cred că în felul acesta se dărâmă și mitul că tinerii nu mai citesc. E adevărat, au bibliografia școlară pe care trebuie să o parcurgă. Din păcate, după finalizarea studiilor, intervine acea, să nu îi zicem ruptură, dar în același timp observăm că există o depărtare de ceea ce înseamnă lectură; probabil că nu mai au suficient timp. Chiar și noi ca adulți, care suntem în lumea cărții și care suntem conștienți pentru că venim dintr-o altă generație, noi cât timp alocăm lecturii?
Scriitorul și directorul de editură Eugeniu Nistor confirmă și el că se citește tot mai puțin, iar în ceea ce-i privește pe autorii literari, ei ajung să se citească între ei. El remarcă faptul că oamenii sunt tot mai puțin interesați de carte, ca obiect în sine, preferând varianta electronică:
Trebuie să o spun cu tristețe că la un gen care altă dată era interesant pentru cititori, poezia de exemplu, se limitează chiar la cei care o scriu; se citesc poeții între ei. La fel și critica și istoria literară sau eseistică. Lectura de plăcere e limitată la un număr tot mai mic de oameni. Cititorul nu mai este interesat de cartea în sine, ca obiect, adesea recurge la tot felul de ediții electronice.
Astăzi se celebrează „Ziua Internaţională a Cititului Împreună”, un eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de ţări, organizată de către Lit World.
Aflat în România la prima ediție, evenimentul se sărbătoreşte pe plan mondial începând cu anul 2012.
Valeriu Russu