Se caută voluntari pentru recensământul berzelor
Publicat de Rotar Mirela, 12 iunie 2024, 12:00 / actualizat: 22 iunie 2024, 9:14
Acesta este coordonat de Asociaţia Grupul Milvus din Târgu Mureş şi Societatea Ornitologică Română şi se va derula până pe 15 iulie.
Recensământul național se desfășoară în toate cele 3.186 de unități administrativ teritoriale din România.
Organizatorii fac apel la voluntari pentru a putea parcurge toate localităţile, explică Tamás Papp, director executiv al Asociației ”Grupul Milvus”:
Practic, dacă cineva îşi oferă serviciile ca voluntar, primeşte o comună pe care trebuie să o parcurgă cu toate satele şi toate străzile căutând cuiburile de barză. Când găseşte un cuib înregistrează cuibul pe aplicaţia care se descarcă gratuit de pe internet. Trece acolo cuibul şi numărul puilor pe care îi vede în acest cuib.
Recensământul berzelor are loc pe plan mondial o dată la zece ani. La ultimul recensământ din România, în 2014, au fost înregistrate aproximativ 6.000 de perechi de berze albe.
Berzele albe sunt carismatice, cunoscute și îndrăgite, iar specia a fost adesea folosita ca indicator pentru a evidenția problemele de mediu, în special pierderea zonelor umede, modificările practicilor agricole, precum și schimbările climatice.
Tendințele populației mondiale de berze albe au fost urmărite prin numărători internaționale regulate începând cu 1934, astfel că recensământul acestei specii este unul dintre cele mai vechi programe internaționale de monitorizare a biodiversității.
Autor: Sanda Vițelar