Se așteaptă eliberarea autorizației de construcție pentru Centrul de Mari Arși de la Târgu Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 23 noiembrie 2021, 13:30 / actualizat: 27 noiembrie 2021, 14:34
Documentația în vederea obținerii Autorizației de Construcție pentru Obiectivul cunoscut drept “Centrul de Mari Arsi” din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgentă din Târgu Mureș a fost înregistrată la Primăria Târgu Mureș în data de 16 noiembrie.
Centrul de Mari Arși este o clădire nouă în valoare de aproape 300 de milioane de lei, cu 15 paturi pentru tratarea pacienților arși, un bloc operator cu 25 de săli de operație, secție clinică ATI cu 44 de paturi, spații conexe și va fi legat printr-o pasarelă cu actuala clădire a Spitalului Clinic Județean de Urgență, a declarat pentru Radio Tg.Mureș purtătorul de cuvânt al spitalului, Mariana Negoiță.
Săptămâna trecută, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a depus la Primăria Târgu Mureș documentația pentru emiterea autorizației de construire pentru Centrul de Arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului, pentru o mai bună poziționare și conectare a departamentelor UPU, ATI și chirurgie. Practic, spitalul a solicitat două autorizații, una pentru construirea noii clădiri, cea unde va fi Centrul de Arși, și o autorizație pentru puntea de legătură între noua clădire, ce se va construi, și actuala clădire a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Deputatul mureșean, medicul Florin Buicu, a arătat că noul centru va duce și la reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziționare și conectare a departamentelor de urgență, ATI și chirurgicale pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Este cea mai importantă investiție din domeniul public din domeniul sănătății, de care vor beneficia toți pacienții internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență. În afară de centrul de mari arși din Târgu Mureș, clădirea, care va avea 6 nivele, va adăposti toate sălile de operație aflate acum în clădirea principală a spitalului, dar și paturile de anestezie-terapie intensivă. Inima spitalului, reprezentată de blocul operator și ATI, va fi într-o clădire nouă, care să îndeplinească criteriile privind autorizarea sanitară, care să îndeplinească criteriile necesare pentru desfășurarea unei activități fără infecții nozocomiale.
Primăria Târgu Mureș dă asigurări că va sprijini realizarea investiției și va elibera autorizația în cel mai scurt timp.
Purtătorul de cuvânt al instituției, Cristina Pruteanu.
Reprezentantul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a depus la Primăria Municipiului cele două dosare aferente investiției Centru de Arși, în vederea obținerii autorizației de construcție. Aceste două dosare au fost înregistrate în data de 16 noiembrie, conform legii. În prezent, documentația este analizată de serviciul autorizări în construcții din cadrul direcției arhitect șef. Primăria Municipiului Târgu Mureș consideră prioritară această investiție și va elibera autorizația solicitată în cel mai scurt timp, respectând condițiile și termenele impuse de lege.
Deputatul Florin Buicu și-a exprimat speranța că nu vor fi piedici și întârzieri în realizarea proiectului:
Având în vedere că tot proiectul este derulat de către Ministerul Sănătății, prin unitatea Băncii Mondiale din cadrul ministerului, sper și îmi doresc să nu avem surprize. În general, nu am avut probleme legate de derularea acestor proiecte, responsabilitatea va aparține unității de implementare a proiectelor Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății.
Finanțarea centrului de la Târgu Mureș se va realiza din Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare destinat Proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite.
Raluca Creț