Se ascute concurența pe piața muncii
Publicat de Rotar Mirela, 21 decembrie 2023, 13:00
Dacă anul 2022, a fost marcat un nivel record al numărului de joburi nou apărute în piață, în 2023 numărul acestora a scăzut cu 10%, arată ultimele cifre publicate de Ejobs.
Instabilitatea fiscală și lipsa de predictibilitate au determinat companiile să fie mai prudente în extindere și în angajarea de oameni noi.
În schimb, numărul de aplicări este cu aproape 10% mai mare și a atins pragul de 10,2 milioane, pentru 350.000 de joburi postate de la începutul anului.
În total, 500.000 de români au aplicat pentru cel puțin un loc de muncă din ianuarie și până acum.
Reprezentantul companiei Ejobs, Ana Călugăru:
Am văzut un număr mai mic de joburi noi, asta înseamnă că angajatorii au ales să recruteze doar pentru acele poziții pentru care aveau nevoie neapărată de oameni. În schimb, am văzut nu doar că acei candidați care erau deja activi în platformă au aplicat mai des, ci am văzut și o creștere cu aproximativ 10% a numărului de candidați nou apăruți în platformă, aceasta înseamnă oameni care, în ultimul an, nu au fost într-o căutare activă de loc de muncă.
În județul Mureș sunt 1.200 de locuri vacante, cele mai multe în comerț și HORECA, dar sunt prea puține cele care cer studii superioare.
Directorul AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef:
Cele mai căutate locuri de muncă vacante la nivelul județului Mureș sunt în comerț, lucrător comercial, bucătar, ospătar, femeie de servici, șofer, manipulant mărfuri, muncitori necalificați și mai puține sunt pentru cei cu studii superioare, cum ar fi inginer producție, inginer mecanic, inginer în construcții.
Deși în luna noiembrie rata șomajului a scăzut ușor față de luna octombrie, fiind de 2,93%, în ultimii ani a crescut numărul celor care își caută un loc de muncă în primul rând din cauza închiderii unor afaceri.
Gheorghe Ștef, directorul AJOFM Mureș:
În ianuarie 2023 aveam în evidență 6.713 șomeri, deci undeva cu 700 de șomeri mai mulți. A fost și perioada 2021-2022 când a fost pandemia, atunci rata șomajului a scăzut, acum a crescut, sunt multe întreprinderi care chiar au închis unele locuri de muncă, a venit și sfârșitul de an când au mai terminat și absolvenții, cei care au avut restanțe.
Domeniile în care s-a câștigat cel mai bine anul acesta au fost IT, cu o medie a salariului net de 6.500 de lei pe lună, cercetare – dezvoltare, 6.000 de lei pe lună și petrol / gaze cu 5.000 de lei pe lună.
Autor: Raluca Creț