Se anunță o seară plină de evenimente la Festivalul Văii Mureșului
Publicat de radiomures, 29 iulie 2017, 18:48 / actualizat: 30 iulie 2017, 15:53
Festinuri culinare, produse tradiționale, ateliere pentru copii și drumeții pe munte. Sunt doar câteva dintre atracțiile Festivalului ce este în plină desfășurare la Răstolița.
Prima zi a Festavului Văii Mureşului a început cu o drumeție pentru iubitorii de natură, organizată de Salvamont Mureș către vârful Listeș, de unde se poate admira în toată splendoarea Valea Mureșului.
Au început înscrierile pentru concursul ediţiei din acest „cea mai furmoasa ie”, criteriul de bază este broderia care să respecte elementul tradițional, indiferent de zona de provenienţă sau de vechime.
Se fac pregătiri intense pentru concursul de gătit, pentru sfârâială. Cuptoare încinse, blide, bucătărese grăbite şi mese întinse asteaptă dezlănţuirea culinară.
Participanţii, cei mai buni bucătari aleşi de primăriile comunelor din zonă, vor primi trei ingrediente de bază -făina, ceapa şi slănina- şi vor încerca probabil o tocană de ceapă cu mămăliga sau orice altceva care porneşte de la aceste trei ingrediente. Sfârâială sau cricală, cum se mai numește, puteti înfuleca pe săturate dacă veniţi la Răstoliţa, alături de multe bucate ale locului. Privirile nu va vor fi zgâriate deloc de kitchuri, totul este natural, tradiţional, autentic.
Reprezentanţii Teatrului Ariel din Tg Mures sunt şi ei prezenţi la Festivalul Văii Mureşului cu jocuri interactive ale copilăriei. Micuţii pot vizita atelierele de sculptură şi pictură pe sticlă să-şi încerce talentul alături de artişti plastici.
Ca şi în anii precedenţi, cei care duc dorul atmosferei săteşti, vor putea zăbovi la cele doua stâne unde ciobanii au coborât cu câte o turmă de oi să ne ademenească cu bucatele bacilor.
Fiecare sat mândru al zonei şi-a adus reprezentanţi de cinste care să le arate orăşenilor -vechi ocupaţii acum pe cale de dipariţie, precum torsul, împletitul, ţesutul sau brodatul. Țărănci precum bunicile noastre, îmbăcate în straiele de sărbătoare, și-au adus cele mai de preț obiecte făcute de mâna lor, dar și de mame sau bunici. Puteți să le furați meseria, puteți povesti legende vechi și povești ale satului sau să gustaţi din dulciurile pregătite pentru azi.
Pe scenă vor urca zeci de interpreți de muzică populară precum Matilda Pascal Cojocariţa, Ovidiu Furnea sau Maria Butilă, iar Ioan Moldovan Lirca, cuTrio Estate şi Ovidiu Furnea vor intona imnul de stat cu ocazia Zilei Naţionale a Imnului. Toate până deseară.
Emanuela Aranyos