Se anunță luni dificile pentru multe companii

Publicat de Corina Muntean, 2 decembrie 2021, 11:36
2Dobânzile vor creşte, iar facturile vor fi plătite mai târziu decât la scadență atrage atenția Coface, care susține că există un risc major de contagiune de la o afacere la alta în 2022. Însă creșterea dobânzilor la credite antrenează o majorare a acestora și la depozite, element de atracție pentru cei ce vor să economisească.
Pentru anul viitor dobânzile bancare vor crește. Firmele cu o situație dificilă vor fi nevoite din cauza lipsei de lichidități să amâne plata facturilor către furnizori, iar riscul sistemic de contagiune de la o afacere la alta ar putea fi principalul risc pentru 2022 afirmă Iancu Guda, director Coface. El a arătat că scumpirea materiei prime şi a mărfurilor se transpune destul de repede şi proporţional în scumpirea în scumpirea preţurilor pentru clienţii finali. Guda a explicat că, în contextul permanentizării inflaţiei la peste 5% pe parcursul anului 2022, dobânzile ar putea urcacu peste 50%, ceea ce înseamnă că firmele cu dificultăţi în rambursarea creditelor vor creşte de la un sfert la o treime. El a menţionat că sectoarele cele mai afectate de pandemie, furnizarea de energie, HoReCa şi producţia textilă, sunt cele mai vulnerabile la creşterea dobânzilor, în timp ce asistenţa socială, serviciile de sănătate şi IT-ul sunt poziţionate mai bine. Dar creșterea inflației antrenează nu doar o majorare a dobânzilor la credite ci și o creștere a dobânzilor la depozite. Dobânzile la depozite au început să urce odată ce BNR a luat decizia de a majora dobânda de politică monetară, pentru a stimula economisirea și reduce consumul. Iar pandemia i-a învățat pe români să fie mult mai atenți la economiile lor, aceștia ajustându-și consumul în funcție de venitul de care dispun.
Conform celor mai recente date furnizate de FGDB la 30 septembrie 2021, 62% din depozitele constituite erau în lei, 33,2% în euro, 4% în dolari, iar restul în alte valute, arată finzoom.ro. Unele bănci au urcat deja depozitele la dobânzi cu valori cuprinse între 0,1 și 0,5 puncte procentuale.
Deși românii preferă să economisească în lei, datorită dobânzilor actuale la depozite pe care le oferă băncile comerciale, aceștia pot câștiga maximum 162 de lei la un depozit de 5000 de lei constituit pe 12 luni, dar ar putea retrage și cu 115 lei mai puțin. În topul celor mai avantajoase plasamente bancare se situează depozitul cu scadență la 12 luni, care pentru o sumă de 5000 de lei poate oferi câștiguri importante la unele bănci. Conform Finzoom, în top 3 se situează în ordine: depozitul online la TBI Bank cu DAE de 3,24 % și un câștig anual de 162 de lei și depozitul la termen la Alior Bank (fostă Telekom) sau depozitul online cu dobândă fixă de la Libra Internet Bank ambele cu DAE de 2,7 % și un câștig de 135 de lei la 12 luni, sume deloc de neglijat.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.