Scumpirile la benzină şi motorină nu se vor opri atâta vreme cât cererea de carburanţi rămâne şi ea ridicată

Publicat de Rotar Mirela, 20 iunie 2022, 14:46
O intervenţie a guvernului, sub presiunea străzii, ar putea avea efecte nedorite, consideră experţi în energie.
Gabriel AVĂCĂRIŢEI – redactor sef al platformei a explicat la RRA că măsurile luate de autorităţi în alte state europene nu a avut efecte semnificative, cu excepţia Ungariei. Însă şi acolo, până la urmă, plafonarea preţurilor este plătită tot de populaţie.
El consideră că, alături de cererea ridicată, unul dintre principalele motive ale scumpirii carburanţilor este deprecierea leului, în contextul în care acum barilul de petrol american este la valoarea din vara lui 2013.
Gabriel Avăcăriţei:
Un motiv principal, după părerea mea, vine din deprecierea leului în faţa dolarului american. În acest interval de nouă ani de zile, dolarul s-a apreciat în faţa leului. 2,65 de lei pentru un dolar era în vara lui 2013, acum suntem la 4,27 de lei pentru un dolar. Ca urmare, după părerea mea, impactul principal în preţul final vine de aici. Ce aş mai sublinia însă este nivelul cererii. În România în urmă cu nouă ani de zile aveam aproximativ 6 milioane de maşini, parcul auto, acum 8,1 milioane de maşini. Ca urmare cererea pe plan local nu doar că s-a menţinut puternică, dar a crescut în anii din urmă.
Şi până unde se poate merge cu scumpirea carburanţilor? La ce să ne aşteptăm în continuare?
Gabriel Avăcăriţei:
Cel mai probabil tendinţa de creştere a preţurilor se va menţine puternică atâta vreme cât cerere va exista. Atâta vreme cât vom vedea în continuare multe maşini pe stradă asta înseamnă că populaţia îşi poate permite acest preţ ridicat al carburanţilor. Aş mai adăuga o cifră aici. În ultimii zece ani de zile, venitul mediu al populaţiei în România a crescut cu 100%. Era undeva în jur de 2.300 de lei, acum e undeva în jur de 5.000 de lei. Ca urmare, există un potenţial mai mare de cumpărare din această perspectivă, iar veniturile medii au crescut mult mai puternic decât preţul la carburnaţi, de exemplu.
Gabriel Avăcăriţei, redactor-şef al platformei Energynomics, întru-un interviu realizat de Daniela Petrican.