Scumpirea gazelor readuce traiul românilor la nivelul de criză, din urmă cu un deceniu

Publicat de MIRELA ROTAR, 26 august 2021, 09:27
Cauzele reale sunt tranzacțiile speculative realizate de furnizori și distribuitori, în timp ce guvernanții ignoră consumatorii afectați de valul de scumpiri, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă.
Dacă la populație efectele se vor vedea din toamnă, bugetele firmelor resimt deja criza, a declarat președintele Asociației, Dumitru Chisăliță:
Societățile au raportat scumpiri la gazele naturale, cea mai mare fiind de 212 la sută, între prețul care-l avea anul trecut în luna august și prețul cu care a încheiat contracte în momentul de față. Dacă luăm un consumator la care ponderea costului gazelor naturale în produsul finit este de 70 la sută, de pildă care folosește cuptoare, asta înseamnă că scumpirea pe care el trebuie să o facă, pentru a rămâne în piață este de 150 la sută. Deci nu liberalizarea a ridicat prețul gazelor naturale ci elemente care într-o piață reglementată, ascunsă de fapt, nu le vedeai, pe când în momentul de față toate acestea apar la suprafață.
Pentru a se contracara aceste tendințe, Asociația Energia Inteligentă propune Guvernului câteva măsuri de ordin fiscal, revine Dumitru Chisăliță:
Pe termen scurt am propus diminuarea TVA-ului, cel puțin partea care nu era prevăzută să existe anul acesta, determinată de explozia prețurilor la energie, de circa 40 la sută. Alt aspect este demararea unei legi anti sărăcie energetică. Legea consumatorului vulnerabil, deși necesară, nu este suficientă, ea rezolvă doar problema unei foarte mici părți a unor consumatori aflați în imposibilitate de plată. Dar o mare parte din consumatori sunt în așa-zisa sărăcie energetică tehnică, ei singuri își reduc consumul de energie, datorită faptului că nu-și pot pot plăti factura la gaze naturale.
Specialiștii spun că prețul crescut la gaze duce la creșterea prețurilor la mărfuri și servicii între 25 și 140 la sută față de 2020, ceea ce conduce la revenirea României la situația de criză din 2010.
Valeriu Russu