Scriitorul Nicolae Băciuț: consumul de cultură este generat de școală

Publicat de Rotar Mirela, 12 ianuarie 2024, 14:00
Săptămâna viitoare este dedicată culturii, 15 ianuarie fiind Ziua Culturii Naționale. Aceasta se celebrează anual, începând din 2011, la data de naștere a marelui poet și scriitor, Mihai Eminescu.
Ultimele studii de specialitate arată că a crescut consumul de cultură online, inclusiv achiziția de cărți online.
Pe de altă parte, aproape jumătate dintre români preferă muzica populară, în scădere în ultimul deceniu, în timp ce fanii manelelor s-au înmulțit cu o treime ajungând în aceeași perioadă la peste 20% din totalul persoanelor chestionate.
Directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, Nicolae Băciuț, spune că dincolo de datele statistice, calitatea actului de cultură depinde mai ales educație:
Ceea ce este cel mai important este dimensiunea calității consumului de cultură pentru că cultura nu este doar de dragul de a face cultură, ea continuă ceea ce face învățământul. Cultura face educație. Școala ar trebui să fie cea care generează cultivarea interesului cultură. Probabil că își caută cultura formele și căile cele mai potrivite pentru a ajunge la consumatorii de astăzi.
Târgumureșenii recunosc că internetul este cel care influențează cel mai mult generația tânără în privința preferințelor și consumului de cultură:
Muzica este cea mai întâlnită formă de cultură pe care o preferă românii, 95% dintre aceștia fiind consumatori de unul sau mai multe genuri muzicale, mai relevă datele ultimelor studii.
Persoanele care ascultă muzică populară sunt în special mai în vârstă, care provin din mediul rural, în timp ce persoanele care ascultă pop dance sunt mai tinere, cu educație superioară și care activează în mediul privat.
În schimb, fanii manelelor sunt persoane tinere, cu educație primară, cu venituri mici, iar rockul este preferat mai ales de locuitorii marilor orașe, de persoane tinere cu educație superioară și cu un venit mai ridicat.
Autor: Cristina Bulbescu