Screeningul gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin arată un interes ridicat al femeilor pentru această problemă
Publicat de Corina Muntean, 21 februarie 2022, 16:21
Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin a ajuns deja în mai multe localități din Mureș și Harghita și își propune ca, până la finalul proiectului, peste 170.000 de femei din regiunea Centru să beneficieze de analize gratuite și consultanță.
Primele rezultate arată un interes ridicat al femeilor din mediul rural, care nu ar fi avut altfel posibilitatea de a se testa.
Dr. Cristina Uzun, manager proiect:
Rezultatele preliminare pe care le avem până acum ne arată că avem un număr mare de femei tinere interesate de screeningul de cancer de col. Populația tânără este deschisă. Ne arată, de asemenea, că foarte multe dintre ele nu au știu de acest test, foarte multe au știut dar nu au avut bani să meargă la un consult în privat sau, efectiv, bani de deplasare din comuna sau din satul respectiv până la un centru cum este Spitalul Clinic Județean de Urgență, de exemplu, deci un cabinet de obstetrică-ginecologie și, de asemenea, ne arată un procent foarte mare de femei care au rezultate negative și care sunt, practic, în plină stare de sănătate.
Femeile ale căror teste arată modificări la nivelul colului uterin vor fi îndrumate spre investigații suplimentare.
Revine Dr. Cristina Uzun:
Din totalul testelor Babes-Papanicolau, un procent de 10% estimăm să fie pozitive, iar femeile care sunt testate pozitive merg la investigații suplimentare mai departe. Nu punem diagnostice de cancere, de alte afecțiuni. Acest test ne arată modificarea celulelor de la nivelul colului uterin, de la ușoara descuamare a celulelor, până la o afectare mai profundă a acestor celule. Ca urmare, testul Babes-Papanicolau este cel care ne spune că aici putem să avem o patologie și, mai departe, tot prin proiect, vom asigura investigația de diagnostic și de tratament următoare.
Acţiunea se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare și depistare precoce.
Raluca Creț