Screening pentru depistarea autismului în școlile și grădinițele din Târgu Mureș
Publicat de Corina Muntean, 6 octombrie 2021, 13:16
Fundația Transilvană Alpha din Târgu Mureș a inițiat proiectul “DETECT AUTISM” care se va desfășura până în 31 octombrie.
Scopul proiectului este depistarea precoce a autismului și a tulburărilor de spectru autist la copii cu vârste între 1 și 6 ani din Tîrgu-Mureș.
În cadrul proiectului, se va aplica un screening de evaluare a capacităților de interacțiune și relaționare, de comunicare non-verbală și rezonanță emoțională pentru 1.000 de copii cu vârste între 1 și 6 ani, care frecventează creșe și grădinițe din Tîrgu-Mureș. Acolo unde se depistează posibile probleme de dezvoltare, copiii vor fi evaluați de specialiștii din Fundația Transilvană Alpha.
Coordonatorul proiectului, Gianina Șerban:
Am conceput un screening de evaluare a tulburărilor din spectrul autist, screening care se va aplica de către cadrele didactice în creșe și în grădinițe. Acest screening cuprinde 9 întrebări simple, care se scorează și, în funcție de punctajul obținut, copilul se direcționează către specialist sau către medici de neuropsihiatrie pediatrică.
Diagnosticarea precoce și accesul la recuperarea timpurie permit copiilor să se dezvolte sau să își îmbunătățească abilitățile cognitive, sociale și emoționale, și să se integreze mai ușor în unitățile de învățământ.
Revine Gianina Șerban:
Cu cât sunt depistate mai repede problemele de dezvoltare, cu atât recuperarea este mai ușoară și mai eficientă. De multe ori vin copii cu anumite probleme de dezvoltare, la vârste destul de înaintate, de exemplu la 5, 6, 7 ani care, până atunci, nu au beneficiat de nici un fel de terapie sau de evaluare, ceea ce îngreunează foarte mult recuperarea. De multe ori, în cazul lor, aproape nu se mai poate face nimic.
Simona Șandru, mama unui copil cu autism, și-ar fi dorit ca un astfel de program să fi apărut mai repede, pentru a acorda mai multe șanse copiilor care suferă de acest tip de tulburări:
Este foarte important pentru că, dacă sunt descoperite mai devreme, șansele de recuperare cresc. El merge într-un cabinet unde sunt niște specialiști cu care face terapie exact pe problemele pe care le are el. Poate să fie o problemă foarte mică, de învățare sau de comunicare, și dacă lucrează de mic pe problema asta, el poate să ajungă un copil tipic. Mai demult nu existau aceste programe, se spunea doar că copilul are o problemă și, până se descoperea ce problemă are, era deja prea târziu.
Proiectul “DETECT AUTISM” este finanțat de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Tîrgu-Mureș în cadrul acțiunii „Coeziune socială în comunitate”.
Raluca Creț