Scorpionul – primul animal terestru de pe Pământ

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 ianuarie 2020, 15:30 / actualizat: 1 februarie 2020, 11:25
Oamenii de știință au datat fosilele celui mai vechi scorpion găsit vreodată, despre care se crede că ar fi unul dintre primele animale care au părăsit oceanele pentru a explora uscatul.
Se presupune că scorpionul fosilă, care are o lungime de aproximativ 2,5 cm, ar fi trăit cam cu 437 de milioane de ani în urmă, urmele sale fiind descoperite în anii 80, la nord de autostrada naţională 164 din Wisconsin.
După cum se arată într-un studiu publicat de Scientific Reports, fosilele au în jur de 437 de milioane de ani. Descoperirea împinge cu până la trei milioane de ani înapoi în timp perioada în care primele animale ar fi început început tranziția de la mediul marin la mediul terestru.
Creatura a fost numită Parioscorpio venator și, la fel ca scorpionii moderni, avea doi clești mari și o coadă ce se termină într-un ac. Structura sa internă e și mai interesantă, spun cercetatorii.
“Acest scorpion avea sisteme respiratorii ce indică faptul că putea trăi pe uscat. E cea mai veche dovadă că un animal era capabil de așa ceva,” a declarat Andrew J. Wendruff, paleontolog în cadrul Universității Otterbein, din Ohio, și co-autor al studiului.
Dana Boieriu