Școlile vor decide dacă testarea rapidă a elevilor se face acasă sau în unitatea de învățământ
Publicat de MIRELA ROTAR, 2 decembrie 2021, 12:51 / actualizat: 3 decembrie 2021, 17:18
În județul Mureș au fost distribuite deja 100.000 de teste rapide pentru elevi, iar astăzi ajung alte 87.000, care vor poposi mâine în școli.
Modul în care se realizează testarea rămâne la decizia conducerii școlii, care poate hotărî ca testele să se facă acasă, de către părinți, sau în unitatea de învățământ, de către medicul școlar sau alte persoane care vor fi instruite ulterior.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie-Matei.
Opțiunea de testare a elevilor este hotărâtă de consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, astfel că acești elevi pot fi testați de părinți, cadre didactice sau personal medical, în funcție de hotărârea fiecărei școli. Dacă testarea se realizează la nivelul unităților de învățământ, aceasta se va face de către cadrul medical sau persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, în prima și a patra zi lucrătoare a săptămânii, înainte de începerea orelor de curs. Dacă testarea se va realiza în unitatea de învățământ, aceasta se va face în sala de clasă sau grupă, de către cadrul medical sau persoanele desemnate.
Dacă testul rapid va avea rezultat pozitiv, acesta va trebui confirmat printr-un test antigen sau RT-PCR.
Revine Camelia Irimie-Matei:
Cadrul medical sau persoana desemnată va anunța imediat părinții sau reprezentantul legal al elevului, în cazul unui test antigen pozitiv, elevul urmând a fi izolat în cabinetul medical sau într-un spațiu special desemnat și organizat, fiind monitorizat de cadrul medical sau persoanele special desemnate. Cadrul medical sau persoanele desemnate din unitate de învățământ vor solicita la Direcțiile de Sănătate Publică Județene efectuarea testării prin metoda unui test PCR sau testarea rapidă antigen a elevului.
În județul Harghita, majoritatea școlilor au ales ca testarea să se facă acasă, de către părinți, a precizat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba:
Aproape toate școlile s-au decis în așa fel încât testarea se va face de către părinți, acasă, iar rezultatul se va trimite prin email sau prin hârtie, la școală, de către părinți. Luni și joi vor fi testați copiii. În Harghita au ajuns 106.000 de teste, se vor distribui pe la finele săptămânii, iar prima testare se pare că va fi lunea viitoare.
Personalul unităților de învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.
Testele se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat.
Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecția corectă a mâinilor.
Raluca Creț