Școlile profesionale din județul Mureș așteaptă din toamnă 1.200 de elevi
Publicat de radiomures, 20 iunie 2018, 19:27
În 19 iunie au fost publicate listele cu elevii înscrişi, iar în zilele de 21 şi 22 iunie vor fi susţinute probele eliminatorii la calificările care presupun o astfel de verificate a calităţilor.
În județul Mureș au fost înființate 43 de clase la învățământ profesional, în cele mai variate domenii, de la construcții la servicii și prelucrarea lemnului.
În ultimii ani interesul elevilor față de școala profesională a fost destul de scăzut, deși meseriile sunt din ce în ce mai căutate de angajatori.
Inspectorul școlar general adjunct al județului Mureș, Illes Ildiko, a subliniat că este nevoie în primul rând de o schimbare a mentalității în rândul părinților, care ar trebui să își încurajeze copiii către învățarea unei meserii:
În Tîrgu-Mureș avem câteva licee teoretice la modă și părintele face orice ca acel copil să ajungă la acea școală. Eu consider că nu este o rușine dacă termini la un liceu industrial, dacă înveți o meserie și, pe urmă, dacă dorești, poți să faci și o facultate. Majoritatea copiilor care se îndreaptă spre școlile profesionale la ora aceasta sunt cei care nu au intrat la liceu, dar cred că aici ar trebui să muncim să schimbăm mentalitatea. Trebuie să învățăm o meserie și, pe lângă meserie, putem face orice.”
Un semnal puternic vine dinspre mediul economic, unde muncitorii calificați sunt tot mai greu de găsit.
Natașa Cetenaș, directorul Imatex, a arătat că industria în județul Mureș se confruntă cu o gravă criză a locurilor de muncă.
Noi, la ora actuală, ca să găsim un operator pe mașină cu comandă numerică, nu vreau să vă spun prin ce trecem. Am ajuns să ne furăm unii la alții operatorii, să plătim în plus și, în felul acesta, vor ajunge oameni mediocri să ia niște salarii pe care nu le merită. Având bani europeni foarte mulți la dispoziție, se cumpără mașini ultramoderne, cu comandă numerică, cu programare, cu tot. Și acele mașini, care costă câte 500-600.000 de euro, le aducem în fabrică și, în mod normal, ar trebui trei schimburi să lucreze pe asemenea mașină, noi cu greu găsim un om care să lucreze într-un singur schimb.”
La nivel național există peste 38.000 de locuri la învățământ profesional.
Tinerii care urmează această formă de pregătire primesc bursă lunară de 200 lei, iar elevii de la învățământul dual obțin o bursă de minimum 400 lei lunar.
Raluca Creţ