Şcolile îşi deschid astăzi, din nou, porţile, în plină ascensiune a celui de-al 4-lea val al epidemiei de coronavirus
Publicat de Corina Muntean, 13 septembrie 2021, 07:05 / actualizat: 14 septembrie 2021, 10:04
Este pentru cel de-al doilea an în care copiii şi adolescenţii încep anul de învăţământ în condiţii de pandemie, numărul cazurilor noi de infectare înregistrate zilnic fiind aproape dublu faţă de 2020. Cei mai mulţi dintre elevi vor intra, fizic, în sălile de clasă, însă sunt şi circa 7 mii care vor face cursurile online.
Purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie în săli, precum şi la festivităţile de astăzi, iar autorităţile le-au recomandat părinţilor şi bunicilor să evite să vină cu copiii la şcoală sau să fie prezent un singur adult să fie prezent, pentru a nu se crea aglomeraţie.
Aproape 3 milioane de elevi încep astăzi un an nou şcolar, majoritatea urmând să fie prezenți fizic în bănci. Câteva mii vor rămâne însă în fața ecranelor din cauza numărului mare de îmbolnăviri înregistrate în localitățile lor sau pentru că nu le-au fost reparate școlile.
Sorin Cîmpreanu, ministrul educației:
În cele 12 localități care vineri au depășit rata de infectare de şase la mie, învață un număr de 2.400 de elevi. Se adaugă, de asemenea, școlile care au probleme de infrastructură. Deci 2.000 în ţară, 2.723 în București, 7.000 de elevi din totalul celor aproape 3 milioane de elevi vor fi nevoiți să învețe în online.
Purtarea măștii de protecție va fi obligatorie la orele de curs. Premierul Florin Cîțu le-a cerut reprezentanților direcțiilor de sănătate publică să se asigure că în școli sunt disponibile suficiente măști şi a atras atenția că mai sunt și alte situații care trebuie rezolvate cât mai repede:
Florin Cîţu:
253 de şcoli în care nu sunt asigurate măsuri igienico-sanitare, cele mai multe în Dolj; trebuie rezolvată această situație cât mai rapid. Mai avem 53 de școli care nu au asigurate materiale de curățenie, igienă și dezinfecție, și mai sunt 139 de școli care au probleme cu instalațiile de încălzire. O să vină frigul şi nu putem să-i ținem pe copii în astfel de condiții. Această situație trebuie remediată.
Dintre cei peste 300.000 de angajați din sistemul de educație, s-au vaccinat anti-COVID 61%; la fel, 15% dintre elevii de peste 12 ani. Anul școlar va avea 34 de săptămâni, iar elevii de gimnaziu și de liceu vor avea două vacanțe: una de iarnă, între 23 decembrie și 10 ianuarie, și una de primăvară, între 15 aprilie și 1 mai. Copiii de grădiniță și de școală primară vor avea și o vacanță suplimentară în perioada 25 – 31 octombrie.