Școlile din Târgu Mureș sunt pregătite să înceapă cursurile
Publicat de Corina Muntean, 18 august 2020, 17:00 / actualizat: 19 august 2020, 0:49
Concluzia a fost unanimă la întâlnirea pe care primarul Dorin Florea a avut-o astăzi cu conducerea ISJ Mureș și cu directorii unităților de învățământ din Tg.Mureș.
Primarul pledează pentru cursuri efective, nu e adeptul cursurilor online și nici al reducerii orelor, și spune că Tg Mureșul trebuie să facă dovada că învățământul preuniversitar va funcționa și în această perioadă de pandemie.
Dorin Florea a rugat școlile să aibă grijă să nu se mai deterioreze mobilierul, fiind o perioadă financiară delicată și nu e normal să se facă în fiecare an reparații.
Acesta atrage atenția, în calitate de medic, să se facă tot ce e posibil să se evite apariția de focare de COVID-19 în școli, fiindcă răspunderea va fi a conducerilor acestor instituții:
Noi vă putem asigura dezinfectante, măști, dozatoare, fiindcă toaletele, balustrăzile și tot ce presupune contactul cu mâna produce diseminarea acestui virus. Gândiți-vă că trebuie să dau, pe zi 200 și ceva de kilograme de dezinfectant, în 10 zile sunt două tone, iar Consiliul Local a votat împotriva acestor bani. Femeia de servici va avea un instructaj clar, iar pe părinți o să îi rugăm să fie și ei exigenți, dacă văd că le e suspect copilul, să îl țină acasă, să anunțe medicul de familie, nu să îl trimită la școală. Noi nu tratăm bolnavi, noi asigurăm profilaxia, asigurăm vaccinări. Și rog foarte mult să nu vă ambiționați de niciun fel, pentru că veți răspunde. Rugăminte suplimentară la diriginți, încercați prin metode simple să îi conștientizați pe copii să respecte minimele reguli.
Inspectorul școlar general Claudiu Bîndilă a amintit că în data de 3 august s-a întâlnit cu directorii de școli din județul Mureș, aceștia fiind informați despre scenariile de lucru ale Ministerului Educației:
Există trei scenarii, adică scenariul verde în care toții copiii vin la școală, scenariul hybrid în care vin la școală ciclurile preșcolar, primar și clasele terminale a VIII-a și a XII-a, iar clasele V-VII și IX-XII o săptămână vin jumătate și o săptămână cealaltă jumătate de efectiv și, bineînțeles, scenariul roșu, în care numărul îmbolnăvirilor este de peste 3 la mie, unde școala se va face exclusiv online. În toate scenariile, ni s-a atras atenția că decizia va fi descentralizată, deci noi trebuie să vedem cu autoritățile locale cum putem să rezolvăm concret aceste probleme.
Inspectorul școlar general Claudiu Bîndilă a mai spus că analiza finală a situației școlilor mureșene se va face cu 14 zile înainte de începerea efectivă a cursurilor, adică în jurul datei de 1 septembrie.
Valeriu Russu