Școala online vine la pachet cu o serie de riscuri

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 octombrie 2020, 12:37
Avertismentul aparține Organizației Salvați Copiii, care a decis să se implice activ în formarea cadrelor didactice pentru a dobândi competențe digitale și pentru a-i conștientiza pe tineri de influența noilor tehnologii.
Pe de altă parte, cadrele didactice care au apelat la specialiștii Salvați Copiii avertizează că școala online contribuie la adâncirea diferențelor dintre copii.
Mai mult, dascălii spun că lipsa cunoștințelor digitale și siguranța online împiedică desfășurarea orelor în acest an școlar. Teodora Stoica, coordonatorul programului de siguranță online în cadrul Organizației Salvaţi Copiii:
În ultimele 6 luni am primit foarte multe apeluri din partea cadrelor didactice. Au fost peste 650 de cadre didactice care ne-au apelat și aproape jumătate din ei sunt foarte îngrijorați că școala online contribuie la adâncirea diferențelor socio-economice dintre copii. Este foarte greu în condițiile transferului educației în online să asigure acces egal la educație pentru toți copiii. Există o lipsă a competențelor digitale și chiar o lipsă a competențelor ce țin de siguranța online. Ei sunt îngrijorați că aceste lucruri pot să-i împiedice să desfășoare în mod normal actul didactic.
Dascălii și copiii mai reclamă faptul că s-a accentuat în ultimul timp cyberbullying-ul și dependența de ecran. Teodora Stoica, coordonatorul programului de siguranță online în cadrul Organizației Salvaţi Copiii:
Și înainte vedeam în școli un grad foarte mare de hărțuire între copii și de cyberbullying iar acum fiindcă totul s-a mutat online este cu atât mai prezent acest risc. Mai mult decât atât, foarte mulți profesori ne spun și chiar copiii sunt îngrijorați, că petrec foarte mult timp online. Dacă și înainte nu ieșeau așa de mult la joacă așa cum eram noi obișnuiți în copilăria noastră, acum clar că petrec mult mai mult timp pentru că trebuie să folosească dispozitivele și pentru școală și acesta este un lucru îngrijorător.
Studiile arată că petrecerea timpului îndelungat în fața ecranelor, poate să ducă la tulburări de somn și anxietate, în formele cele mai grave de dependență.
De aceea, părinții și profesorii sunt îndemnați să compenseze activitățile didactice online cu alte tipuri de activități în aer liber și cu cele care presupun contactul direct, în familie sau cu prietenii apropiați.
Cadrele didactice sunt invitate, de asemenea, să se alăture cursului online al Organizației Salvați Copiii „Profesor real într-o școală virtuală”, unde vor beneficia de expertiza specialiștilor .
Cristina Bulbescu