Școala începe luni cu măsuri sanitare sporite

Publicat de Rotar Mirela, 6 ianuarie 2023, 14:34 / actualizat: 23 ianuarie 2023, 14:54
Luni, 9 ianuarie, copiii și elevii din învățământul preuniversitar revin la cursuri, însă cu respectarea unor măsuri igienico-sanitare sporite, impuse de condițiile epidemiologice actuale.
În județul Mureș, directorii și profesorii au fost informați să fie atenți la simptomele elevilor și să respecte măsuri de protecție suplimentare.
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Sabin Pășcan:
Este vorba despre triajul care trebuie să se efectueze zilnic în unitățile de învățământ, purtarea, cu titlu de recomandare, a măștilor de protecție, atât pentru dascăli cât și pentru elevii care prezintă anumite simptome, trebuie informați părinții cu privire la simptomele care apar în rândul elevilor, pentru ca aceștia să știe să nu-i aducă la școală pe copii bolnavi, să se asigure unitățile de învățământ cu materiale de dezinfecție a mâinilor și a suprafețelor, respectiv cu măști de protecție, să se facă o aerisire periodică a claselor de curs, elevii să aibă asupra lor batiste de unică folosință, în caz de tuse sau strănut.
Directorii pot suspenda activitatea unor clase și pot chiar propune suspendarea activității în întreaga școală dar, deocamdată, nu este cazul în școlile din județ, a precizat Sabin Pășcan:
Suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ se realizează cu aprobarea Inspectoratului Școlar și, după caz, cu o consultare minuțioasă a Direcției pentru Sănătate Publică și a Ministerului Educației. Aici mă refer la suspendarea cursurilor pentru întreaga unitate de învățământ pentru că, pentru o singură clasă, directorii unităților de învățământ, prin consiliul de administrație, pot asigura suspendarea cursurilor, cu informarea Inspectoratului Școlar Județean Mureș.
În Brașov, părinții vor primi materiale informative despre gripă și viroze, a precizat pentru Radio Tg.Mureș purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, Valentin Bucur:
Recomandăm părinților să parcurgă materialele informative transmise de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, prin intermediul profesorilor, materiale pe care le pot găsi postate și pe pagina de web a Inspectoratului Școlar Județean Brașov. Avem trista experiență a perioadei pandemice anterioare, în urma căreia sistemul de educației a avut foarte mult de suferit, dar din care am dobândit o serie de deprinderi menite să ne protejeze în astfel de situații.
Primul triaj trebuie să vină din partea părinților, care trebuie să țină copiii acasă dacă prezintă semne de îmbolnăvire, a explicat medicul de familie Ileana Mihăescu:
Primul triaj care se face este din partea părinților. Să măsurăm o temperatură cred că este în puterea oricărui părinte și, mai departe, dacă, cumva, în timpul orelor de curs se întâmplă ceva cu starea de sănătate a copiilor, dascălii trebuie să ia decizia de a-i trimite acasă.
Modulul al treilea va avea 6 săptămâni, următoarea vacanță fiind programată în perioada 20 -26 februarie.
Raluca Creț