Școala este cea mai importantă sursă de stres pentru adolescenți
Publicat de Rotar Mirela, 15 noiembrie 2023, 13:58 / actualizat: 15 noiembrie 2023, 20:28
Un studiu al Mind Education, arată că școala este cea mai importantă sursă de stres pentru adolescenți.
Anxietățile lor sunt generate de frica de a nu performa sau de eșec, dar și pentru că se așteaptă să fie pedepsiți la școală.
Studiul a fost realizat în cadrul programului educațional “Conectat cu tine, conectat cu lumea” în peste 100 școli din toată țara.
Datele studiului arată că, pentru 1 din 4 adolescenți, profesorii nu reprezintă (“aproape deloc” și “puțin”) o sursă de motivație sau care să le încurajeze curiozitatea.
Pentru 1 din 5 adolescenți, profesorii nu reprezintă o sursă de inspirație sau de bucurie, iar pentru o treime dintre adolescenți, profesorii reprezintă o sursă de stres.
1 din 5 are simptome de depresie și 1 din 4 se confruntă cu provocări mintale și emoționale moderate și severe.
Domnica Petrovai, psihoterapeut și director al Mind Education, este de părere că soluția pentru a depăși stresul pornește de la implementarea de urgență a unor programe naționale, care să ajute elevii să își dezvolte abilitățile lipsă:
Aproape jumătate dintre copii au frecvente stări de anxietate și depresie ceea ce înseamnă, pe de o parte, o fragilizare a sănătății lor emoționale, iar pe de altă parte înseamnă și că au resurse emoționale scăzute. Cu cât un copil este mai stresat și mai anxios, cu atât scade capacitatea lui de concentrare și, implicit, și performanța școlară.
Inspectorul școlar general adjunct al județului Mureș, Fănică Niță, a arătat că, în ultimii ani, programa școlară s-a mai aerisit și se pune accentul pe materialele școlare, astfel încât acestea să fie cât mai atractive pentru elevi:
Programele au devenit mai selective, s-au redus ca și conținuturi, programele sunt schimbate la foarte multe discipline, manualele sunt noi, atractive, colorate, cu itemi de evaluare foarte diversificați.
Elevii spun că programa este totuși încărcată și nu le lasă timp liber să se concentreze pe ceea ce vor cu adevărat.
Programul “Conectat cu tine, conectat cu lumea” a fost creat pentru ca învățarea să nu mai fie o provocare, iar elevii și profesorii să își dezvolte acele abilități care să le susțină evoluția pe toate planurile.
Coordonat de psihologul Domnica Petrovai, programul a ajuns, primăvara aceasta, în peste 100 de școli din rețeaua Digitaliada și oferă cursuri cu echipa de psihologi și traineri a Mind Education, precum și materiale educaționale pentru profesori și elevi.
Autor: Raluca Creț