Școală de vară pentru jurnaliști, la Târgu Mureș, pe tema refugiaților

Publicat de Rotar Mirela, 7 august 2022, 16:00
Timp de două zile, opt jurnaliști din Târgu Mureș, Cluj Napoca, Iași alături de peste 10 refugiați ucraineni au luat parte la o inedită școală de vară dedicată subiectului delicat al efectelor războiului din țara vecină.
S-a discutat despre ajutorul acordat de România încă din primele momente, solidaritatea umană, situația actuală a refugiaților, însă accentul principal a fost pus pe poveștile de viață ale participanților.
Marius Dumitrescu, președinte Asociația „Suryam” :
Am aflat cu suprindere că este o inițiativă unică în România și că nu a mai organizat nimeni o școală de vară pe acest subiect, în relația cu refugiații. Am avut refugiați care au participat în calitate de participanți ceea ce însemna că se expun jurnaliștilor, dacă aș putea spune așa. S-au luat foarte multe interviuri, cred că a fost o oportunitate foarte bună pentru jurnaliști de a trece puțin în poveste.
Inițiativa ar putea fi repetată în toamnă.
Koreck Maria în numele Fundației Comunitare Mureș, organizație care a facilitat finanțarea pentru proiectul MureșHub din partea organizației britanice Oxam:
Concluzia a fost că este foarte mare nevoie de asemenea evenimente, unde se discută foarte deschis, la obiect, despre probleme sensibile, care privesc în acest caz, în cazul nostru, refugiați ucraineni, dar și toată situația care există în jurul efectelor războiului. Efecte care ne privesc ca țară, dar și ca comunitate locală mai ales.
Una dintre poveștile împărtășite jurnaliștilor a fost cea a Anei:
Limba română nu am învățat-o, limba română e limba mea natală. Sunt din sudul Ucrainei, dintr-un sat de români moldoveni etnici. Lucram la Asociația Suryam, specialitatea în mare era pe medicină, dar acum lucrăm pe proiectele cu refugiații. Avem niște proiecte minunate, interesante, foarte mult ajutăm, le dăm oarecare servicii, ajutor, îi ajutăm cu traducerea, îi ajutăm să primească servicii medicale, o vreme oarecare am avut proiecte ‘medicamente gratis’.
În cadrul proiectului MureșHub se va crea, de asemenea, un ghid pentru refugiații din județ, dar și o platformă activă pentru a satisface nevoile reale ale acestora.
Iulia Vizi