Schiorii cu experiență, implicați în cele mai grave accidente montane

Publicat de MIRELA ROTAR, 17 februarie 2021, 12:24
Este concluzia la care au ajuns membrii echipei Salvamont Mureș, care îndeamnă din nou la atenție și responsabilitate în abordarea activităților montane.
Șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert, a explicat că persoanele care cunosc bine muntele, devin de cele mai multe ori prea încrezătoare:
Mulți cred că lor nu li se pot întâmpla asemenea accidente. Sunt încrezători, au echipamente, chiar cunosc zona montană, dar poți să fii profesionist, că accidentele se întâmplă. Se observă și la starea căștii, când se accidentează un începător, accidentul este de obicei mai ușor. Unul care știe să schieze foarte bine, merge cu viteză mult mai mare decât începătorul și la cădere se accidentează mult mai grav.
Numărul accidentelor a fost mai ridicat în timpul vacanței școlare, cele mai grave fiind înregistrate pe pârtia de schi de la Sovata, precizează Kovacs Robert:
Numai în timpul vacanței de o săptămână am avut 17 intervenții, iar pe pârtia de schi, cea din Sovata, undeva între 20 și 25. Pe sezonul de iarnă, deja am depășit 50 de intervenții, dar din fericire decedați nu am avut pe munte. Dar am avut și cazuri grave, de exemplu fractură de coloană vertebrală. În munți, mai ales iarna, cele mai multe intervenții le avem în munții Călimani.
În munții Călimani, la peste 1700 m, este pericol mare de avalanșă- de gradul 4 din 5, spun salvamontiștii. Aceștia atrag atenția că plăcile de zăpadă pot aluneca spontan, fără să fie declanșate de om.
Valeriu Russu