Scăderi pe toate palierele economice, mai puţin la preţuri…

Publicat de Corina Muntean, 6 mai 2020, 11:00
Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o scădere accentuată a activităţii în toate sectoarele economiei. Acesteia i se adaugă reducerea numărului de salariaţi în toate domeniile şi creşterea preţurilor în comerţul cu amănuntul.
Scăderi pe toate palierele economice mai puţin la preţuri, asta văd managerii români până la jumătatea anului, conform rezultatelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
În cadrul anchetei de conjunctură din aprilie 2020, a reieşit că managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o scădere accentuată a volumului producţiei (la un sold conjunctural -70%). Între activităţile care vor înregistra cele mai însemnate scăderi se numără fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (cu până la -97%) şi fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (cu -91%). Activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). Cât priveşte numărul de salariaţi, se estimează o scădere de -40% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni, arată studiul INS. În ce priveşte activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere accentuată a volumului producţiei cu -57% şi o scădere a numărului de salariaţi cu -40%. Preţurile lucrărilor de construcţii vor scădea cu doar -10%. În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere accentuată a activităţii economice la sold conjunctural -58%). Angajatorii din acest sector prognozează pentru următoarele trei luni o scădere a numărului de salariaţi cu o pătrime( -25%) dar şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul cu circa 16%.
Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte şi ea o scădere accentuată în următoarele trei luni (la sold conjunctural -62%). Cele mai mari scăderi se vor înregistra în activităţile de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural – 100%), urmate de activităţile hotelurilor şi a altor facilităţi de cazare (sold conjunctural – 99%), de activităţile agenţiilor turistice şi ale tur- operatorilor (sold conjunctural – 97%) şi de activităţile sportive, recreative şi distractive (sold conjunctural – 96%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -14%).
Sunt cifre care reprezintă doar opinia managerilor români, dar de cele mai multe ori sunt mai aproape de realitate decât estimările oficialilor guvernamentali, cum ar fi acelea că economia nu va avea probleme din cauza deficitului enorm sau a şomajului peste limite.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.