Scăderea TVA nu obligă comercianții să reducă prețurile

Publicat de radiomures, 4 ianuarie 2017, 14:18
Cota standard pentru taxa pe valoare adăugată a scăzut, de la 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19%, în baza prevederilor din Codul fiscal.
Chiar dacă scăderea cotei standard de TVA va stimula dezvoltarea economică prin creşterea consumului, specialiştii atenţionează că legislaţia în vigoare nu obligă agenţii economici să reducă efectiv preţurile în urma micşorării cotei TVA.
Micşorarea cotei generale de TVA va avea un impact direct atât asupra consumatorilor, cât şi asupra agenţilor economici. Primii sunt în așteptarea reducerii prețurilor finale la produsele de larg consum și carburanți. Cei din urmă sunt obligaţi să îşi actualizeze softurile caselor de marcat, documentele de natură comercială şi să acorde o atenţie sporită tranzacţiilor aflate în curs de desfăşurare la momentul reducerii taxei.
Avocatnet.ro apreciază că în contextul în care aproximativ un sfert din veniturile bugetare provin din colectarea TVA, încasările mai mici preconizate din această sursă vor conta la bugetul statului.
„În mod normal, scăderea TVA-ului va determina o creştere a vânzărilor companiilor, atât pentru firmele care produc, distribuie sau vând bunuri, cât şi pentru cele care prestează servicii”, consideră Radu Georgescu, managing partner la o companie ce oferă servicii de management financiar.
TVA-ul reprezintă un impozit indirect suportat de către consumatorul final al bunului sau serviciului. Dar, pe de altă parte această taxă „este un impozit încasat de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare”, explică pentru Avocatnet.ro, Roxana Ene, expert contabil.