Scăderea nivelului de trai îi împinge tot mai mult pe mureșeni spre instanțe
Publicat de Rotar Mirela, 24 martie 2023, 12:02
Cifrele prezentate de Curtea de Apel Târgu Mureș arată o creștere a numărului dosarelor și a gradului de încărcătură pe judecător, iar instanțele se confruntă inclusiv cu o lipsă de personal pentru rezolvarea mai rapidă a cazurilor.
Președintele Curții de Apel Târgu Mureș, Andreea Ciucă:
La opt din cele 13 instanţe a crescut volumul de activitate în anul 2022, şi anume la Curtea de Apel Târgu Mureş, la Tribunalul Harghita, la Judecătoriile Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Sighişoara, Reghin, Luduş şi Târnăveni, gradul de încărcătură pe judecător a crescut. Mai exact la toate cele trei tribunale şi la şase din cele nouă judecătorii. Vă dau un exemplu, la Judecătoria Reghin, bunăoară, gradul de încărcătură pe judecător a crescut cu o cifră deosebit de mare, şi anume 32,64%.
Judecătorii au observat că asemenea creșteri apar periodic și mai ales atunci când nivelul de trai al populației scade.
Andreea Ciucă:
Asta a observat-o ca experienţă ca judecător, oamenii, în momentul în care vorbim de o oarecare creştere a preţurilor, de o oarecare inflaţie mai mare decât pe cea pe care am văzut-o într-o perioadă anterioară, echivalentă ca lungime, tind să învestească instanţa cu mai multe cereri pentru a-şi valorifica drepturile. Şi noi nu avem cum să comentăm o astfel de situaţie. Nu avem decât să observăm că ea se întâmplă şi că, până la urmă, oamenii sunt îndreptăţiţi să-şi apere drepturile pe care le consideră necesare, mai cu seamă în contextul unei scăderi a nivelului de trai. Cereri de valoare redusă au fost foarte multe.
Vicepreşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, judecătorul Ioana Lucaci, a remarcat apariția unor infracţiuni care se întâlneau foarte rar sau deloc în anii anteriori.
Au avut mai multe infracţiuni cu care nu s-au întâlnit în anii anteriori. De fapt e o continuare a ceea ce am observat în 2021, o creştere a infracţiunilor cu violenţă şi mai ales a acelor infracţiuni de natură sexuală. Chiar la judecătorii la care cazuistica aceasta nu se întâlnea foarte des, colegii mi-au spus că au început să apară mai des astfel de cauze, care presupun o abordare un pic diferită. Pentru că, de cele mai multe ori, vorbim de victime minore, vorbim de o probaţiune specifică, de o dificultate în a proba acuzaţiile şi aceste cauze presupun o aplecare mai profundă din partea judecătorului.
În anul 2022, încărcătura pe judecător a crescut cu aproximativ 10% față de anul precedent.
La judecătoriile din Târnăveni, Reghin, Sighișoara, Odorheiu Secuiesc, Luduș și Toplița, un judecător are de rezolvat peste 1.000 de dosare, mult mai multe decât media pe țară.
Raluca Creț