Scade numărul de fermieri beneficiari de subvenții APIA

Publicat de Rotar Mirela, 7 iunie 2023, 12:01 / actualizat: 7 iunie 2023, 14:10
Este o tendință generală la nivel național în ultimii ani, iar județul Harghita nu a făcut excepție în acest an, după încheierea, la 31 mai, a campaniei de depunere a cererilor.
Directorul APIA, Haschi Andras, a explicat că scăderea suprafețelor e cauzată de împădurirea unor păşuni pe care fermierii nu vor să le defrişeze.
În plus, anual, câteva sute de fermieri harghiteni sunt sancționați pentru nereguli, iar unii nu mai primesc subvenție, în general pentru arderea miriștilor:
În județul Harghita am preluat 24.954 de cereri, cu o suprafață de 179.970 de hectare. Sunt cu 642 de cereri mai puține față de anul trecut și o suprafață mai mică cu 2.351 de hectare. Este un lucru absolute normal. De obicei o pășune se împădurește, iar la nivelul unui județ este o suprafață foarte mică.
Și în județul Mureș tendința este de comasare a terenurilor în exploatații mai mari și de reducere a numărului de cereri ale fermierilor către APIA, a remarcat purtătorul de cuvânt Constantin Citirigă:
S-au înregistrat 22.169 de cereri, o scădere cu 900 față de anul trecut. În ce privește suprafața, am înregistrat 261.785 de hectare, o scădere nesemnificativă mai ales că în perioada care rămâne estimăm, din experiența anilor trecuți, că vom recupera această suprafață. Precizez că a crescut, raportat la numărul de cereri, suprafața medie a exploatației, și județul Mureș se află pe procentul național de diminuare a cererilor unice de plată, consecință a comasării terenurilor în exploatații mai mari. La 31 mai s-a încheiat perioada de primire a cererilor fără penalizări. Suntem în cursul derulării unei perioade de primire a cererilor cu penalizări, de 1% pe zi lucrătoare, care se va termina pe 9 iunie.
La nivel național, fermierii au depus, între 1 martie 31 mai, peste 750.000 de cereri de plată, în scădere cu aproape 35 de mii față de anul trecut, iar suprafaţa agricolă a crescut cu 22 de mii de hectare, dintr-un total de aproape zece milioane de hectare.
Campania de primire a cererilor de plată continuă până pe 9 iunie inclusiv, cu aplicarea unei penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Autor: Valeriu Russu