Satelitul SWOT al NASA va supraveghea milioane de râuri și lacuri
Publicat de Rotar Mirela, 17 decembrie 2022, 16:02 / actualizat: 21 decembrie 2022, 14:27
Agenția spațială americană NASA a lansat un satelit care se așteaptă să ne transforme viziunea asupra apei de pe Pământ, potrivit BBC.
SWOT va măsura cu exactitate diferențe înregistrate la suprafața apei, în zonele unde se formează curenții, întrucât se crede că acolo are loc consumul de căldură și dioxid de carbon.
“Acest satelit va realiza o hartă a 90% din suprafaţa Pământului, 90% din întreaga noastră planetă. Va urmări toate oceanele, va descoperi sute de mii de noi surse de apă dulce, le va înţelege pe cele pe care nu le înţelegem foarte bine. Va fi absolut revoluţionară” este părerea dr. Jenifer Millard, specialist în astronomie extragalactică.
SWOT este primul studiu global al apei de suprafață a Pământului, care măsoară modul în care oceanele, lacurile, rezervoarele, râurile și zonele umede din întreaga lume se schimbă în timp. Datele vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine efectele schimbărilor climatice și să prezică mai bine riscurile de inundații globale, conform NASA.
Surface Water and Ocean Topography (SWOT), satelitul radar, de mărimea unui SUV, conceput de NASA în colaborare cu experți din Franța și Canada este unul dintre cele 15 proiecte pe care NASA și-a propus să le întreprindă până la finalul deceniului.
Dana Boieriu