Satelitul planetei Jupiter, Europa, este acoperit cu sare

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 iunie 2019, 10:31 / actualizat: 29 iunie 2019, 16:33
Cu ajutorul observațiilor făcute de telecopul Hubble, oamenii de știință au tras concluzia că Europa, una dintre lunile lui Jupiter, are depozite de sare la suprafața sa. Același tip de sare ca pe Terra, clorura de sodiu, ceea ce sugereaza că și oceanul de dedesubt este asemanător celor de pe planeta noastră, arata Science Alert, care citează un raport publicat de jurnalul Science Advances.
Cercetările anterioare realizate de NASA sugerau deja existența unui ocean sărat, lichid, pe Europa, acoperit de o calotă de gheață, dar se credea că acesta are la bază sulfatul de magneziu. E prima oară când se concluzionează că e vorba despre banala sare de masă, atât de prezentă pe planeta noastră, se arată în raport.
În plus, deoarece calota de gheață este tânără din punct de vedere geologic și conține dovezi numeroase ale unei activități geologice trecute, experții cred că orice tip de săruri care ar exista la suprafața satelitului ar proveni din oceanul aflat dedesubt.
Descoperirea este importantă pentru că ea desființează ceea ce se știa despre compoziția geologică de pe Europa. Prezenta sării a fost trădată în urma observării unor porțiuni galbene pe suprafața satelitului lui Jupiter. S-a ajuns la concluzia că acestea nu sunt decât depozite de clorură de sodiu.
Dana Boieriu