Satele românești suferă din cauza lipsei de asistență medicală
Publicat de Rotar Mirela, 26 noiembrie 2024, 14:32
Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă privind accesul inegal la serviciile medicale al locuitorilor din mediul rural față de cei din orașe, fapt care are repercusiuni asupra stării de sănătate, inclusiv a copiilor.
Mai puțin de jumătate (47%) din localitățile din România au suficienți medici de familie iar cei care profesează în rural au în grijă un număr dublu de pacienți decât în orașe.
De asemenea, 25% dintre români nu au deloc asigurare de sănătate, precizează pentru Radio Tg.Mureș Silvia Burcea, manager de proiect în cadrul Salvați Copiii:
,,Din datele INS, numărul locuitorilor care revin unui medic de familie este cu 50% mai mare în mediul rural față de mediul urban și, de asemenea, avem discrepanțe la nivel urban/rural în ceea ce privește rata mortalității infantile care este de 6,9 la mia de copii născuți vii în mediul rural și care este peste media națională de 5,8 la mie. O altă problemă importantă e faptul că un sfert dintre români nu au acoperire prin asigurarea de sănătate, în special în zonele rurale. O mare problemă o constituie și lipsa medicilor de familie…”
Organizația Salvați Copiii atrage atenția și asupra subfinanțării sistemului de sănătate din România care stă și la baza lipsei de asistență medicală în rural.
Datele Eurostat spun că în România cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor sunt mai puțin de jumătate din media UE. Dacă media europeană e de aproape 3.700 de euro pe cap de locuitor, în România se cheltuie în medie mai puțin de 1.630 de euro pentru sănătatea fiecărui cetățean.
Autor: Cristina Bulbescu