Sașii uciși în bombardamentul de la Senereuș au fost astăzi comemorați

Publicat de radiomures, 11 august 2018, 15:11 / actualizat: 13 august 2018, 10:36
Aproximativ 60 de persoane, majoritatea saşi originari din satul mureşean Senereuş, judeţul Mureş, stabiliţi în Germania, au adus un omagiu celor peste 40 de morţi şi peste 100 de răniţi, în urma unui atac aerian prin mitraliere, executat asupra unui convoi de refugiaţi civili, în data de 9 septembrie1944.
Evenimentul a avut loc la ieşirea din Tîrgu Mureş către Sângeorgiu de Mureş, iar între participanţi s-au regăsit şi câţiva supravieţuitori ai atacului, care se aflau în convoiul atacat.
Între cei 40 de morţi se regăsesc şi 12 persoane din satul Senereuş, iar în memoria acestora, Asociaţia Saşilor Senereuşeni din Germania a dezvelit o cruce, chiar în locul în care s-a petrecut tragedia.
Vicepreședintele Asociației, Alfred Gross:
Asociația Sașilor din Senereuș, facem o excursie în România în acest an și noi ne-am hotărât să ne întâlnim acolo unde a fost bombardat satul nostru, în 1994. Astăzi am avut o comemorare în memoria acelor victime care au murit în acel bombardament. Din satul nostru, din Senereuș, au fost 12 persoane și, până astăzi, nu am avut o comemorare în acel loc, părinții noștri au fost acolo, dar nu s-a cunoscut locul.”
Cu această ocazie, s-a aflat că în arhivele din zonă nu existau documente cu privire la numărul real al victimelor, întrucât Armata Germană a izolat zona imediat după atac, a încărcat în camioane morţii şi răniţii, în zonă rămânând doar victimele din rândul localnicilor (doi morţi şi un rănit), resturile căruţelor şi animale sfâşiate.
Din documentele vremii, aduse de saşi, s-a stabilit că abia după ce au fost degajaţi răniţii şi morţii din rândul saşilor, Armata Germană a permis accesul poliţiei locale, care a găsit un mort şi doi răniţi.
Raluca Creţ