Saşii din Senereuş, prima comunitate săsească, plecată din Transilvania în Germania, care deţine o istorie fotografică

Publicat de Corina Muntean, 17 februarie 2018, 12:00
Prima comunitate săsească din Transilvania, care deţine o istorie fotografică de peste 320 de pagini, este cea a saşilor din satul mureşean Senereuş, stabiliţi în Germania, după ce o studentă, Dietlinde Lutsch, originară din acest loc, a venit cu ideea constituirii unui album foto.
În urmă cu şapte ani, studenta de atunci, Dietlinde Lutsch, a avut ideea de a face un album foto în care să includă fotografii despre cum arăta viaţa satului Senereuş înainte de plecarea tuturor saşilor.
Studenta i-a prezentat ideea profesorului universitar doctor Georg Weber, de la Universitatea din Munster (Germania), de asemenea originar din Senereuş, care a plusat şi a propus ca acest album să devină o adevărată mărturie istorică.
Pe baza informaţiilor extrem de exacte descoperite în timpul documentării tezei de doctorat de către Georg Weber şi soţia acestuia, Renate, publicate în 1975, iar apoi editate într-un volum denumit „Senereuş – un sat săsesc din Transilvania în transformare” (1987-1985), s-a ajuns la singura istorie în imagini a unei comunităţi săseşti din România, denumită „Poveşti ilustrate din Senereuş – viaţa sătească transilvăneană de-a lungul timpului”.
Profesorul Georg Weber a murit în anul 2013, iar soţia sa, prof. univ. dr. Renate Weber, a continuat munca la acest volum, care a fost editat de Asociaţia Saşilor Senereuşeni în 500 de exemplare.
Vicepreşedintele Asociaţiei Saşilor Senereuşeni, Alfred Gross, a declarat, pentru AGERPRES, că, recent, istoria în imagini „Poveşti ilustrate din Senereuş – viaţa sătească transilvăneană de-a lungul timpului” a fost donată Bibliotecii Judeţene Mureş, Bibliotecii Teleki din Târgu Mureş, Consistoriului Evanghelic din Sighişoara şi Primăriei Bălăuşeri, de care aparţine satul Senereuş.
„Restul volumelor au fost vândute, iar banii adunaţi vor fi folosiţi pentru reparaţii urgente la biserica fortificată din sat”, a arătat Alfred Gross.
„Poveşti ilustrate din Senereuş – viaţa sătească transilvăneană de-a lungul timpului” prezintă aproape 830 de fotografii în 327 de pagini, cu explicaţiile de rigoare, fotografii care datează din anul 1870 până astăzi.