Şase amenzi pentru mitingul de la Târgu Mureş.
Publicat de radiomures, 13 ianuarie 2012, 00:00
Mitingul spontan de ieri de la Târgu Mureş pentru SMURD şi Raed Arafat s-a lăsat cu şase amenzi contravenţionale.
Jandarmii mureşeni au întocmit, astăzi, şase procese verbale pentru organizatorii manifestării, în urma datelor culese aseară, la încheierea mitingului.
Amenzile, în valoare de 1.000 de lei fiecare , sunt însoţite şi de avertismente, spune purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” din Târgu Mureş, slt. Adina Văcar.
Printre persoanele considerate responsabile de mitingul de aseară se numără şi secretarul executiv al PSD Mureş, Cornel Brişcaru. Acesta spune că nu a primit încă amenda, dar în mod cert o va contesta în instanţă.
Alte persoane amendate de jandarmi au mai fost Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din cadrul PSD Mureş, şi Maria Dăndărău, vicepreşedintele sindicatului CNSLR Frăţia Mureş. Ei nu au putut fi contactaţi până la această oră de RTM pentru a-şi exprima un punct de vedere.
Doctorul Raed Arafat spune însă că este mândru de faptul că târgumureşenii doresc salvarea SMURD-ului, însă atrage atenţia asupra faptului că astfel de manifestaţii ilegale pot dăuna demersurilor care se fac pentru a apăra medicina de urgenţă.
Prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan a precizat că au fost amendaţi manifestanţii mai agresivi şi persoanele publice care au participat la mitingul de aseară .
El a spus că au fost persoane care au încercat să ajungă la elicopter şi în spital iar manifestările publice în apropierea spitalelor sunt interzise.
Paşcan a mai arătat că, potrivit legii, este interzisă şi se sancţionează blocarea căilor de acces, a drumurilor publice, cu excepţia celor autorizate.
Prefectul de Mureş a spus că printre persoanele publice care au participat, organizat şi instigat se numără oameni politici sau lideri de sindicat identificaţi pe baza imaginilor.
Prefectul de Mureş, Marius Paşcan a ţinut să mulţumească celor care au manifestat paşnic, subliniind că nu au fost cauzate nici un fel de distrugeri.
El a mai spus că dr. Raed Arafat este un simbol al Mureşului şi un prieten pe care îl preţuieşte , dar s-a creat prea mult vâlvă în jurul acestui subiect, iar manifestările neautorizate sunt ilegale.
Paşcan a declarat că astfel de manifestaţii au nevoie de autorizaţii care se pot obţine fără niciun impediment de la administraţia publică locală.
Preşedintele CJ Mureş, Lokodi Edita, nu consideră ilegală manifestarea de la Târgu-Mureş.
Aceasta a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că înţelege gestul dr. Raed Arafat.
Preşedintele CJ Mureş a mai spus că nici un organizator nu poate fi arătat cu degetul că el a fost cel care a pus la cale această manifestare, şi că oamenii au ieşit în stradă din spirit civic.
Lokodi a mai spus că în opinia ei ar fi normal să se discute mai mult despre Legea Sănătăţii şi astfel tot scandalul la nivel naţional s-ar opri.
În caz contrar, astfel manifestări în stradă, ca cea de aseară, nu vor mai putea fi oprite de nimeni, a subliniat Lokodi.
UDMR Mureş nu crede că demonstraţiile de stradă ajută reformei sănătăţii.
Preşedintele organizaţiei judeţene, Kelemen Attila, nu este de acord cu demonstraţia „pro-SMURD” ce a avut loc aseară la Tg Mureş, spunând că asemenea manifestări riscă să fie politizate.
Kelemen Attila l-a felicitat pe ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, pentru iniţiativa de a lansa o dezbatere publică pe proiectul Legii sănătăţii, şi a subliniat că această problemă trebuie lăsată pe seama specialiştilor.
Kelemen Attila regretă demisia dr. Raed Arafat din funcţia de subsecretar de stat, şi este convins că sistemul de medicină de urgenţă pe care l-a iniţiat în România va rămâne la fel de eficient şi pe viitor.
Proiectul legii sănătăţii este bun, declară şeful DSP Mureş.
Adrian Mureşan a precizat că nici SMURD, nici UPU nu se vor desfiinţa, şi nici un capitol din acest proiect al Legii Sănătăţii nu spune aşa ceva.
Demisia dr. Raed Arafat este greu de acceptat iar acesta ar fi putut să ne reprezinte în etapa elaborării legislaţiei secundare, a mai spus Mureşan:
Şeful DSP Mureş, Adrian Mureşan, a precizat că şi el s-a numărat printre voluntarii SMURD din perioada anilor ’90.
Acesta a mai spus că nu este normal că multe persoane fără calificare medicală îşi spun părerea despre legea sănătăţii, o lege bună şi corectă în proporţie de 90%, a declarat Mureşan.
Şeful DSP Mureş a mai spus că propuneri pentru proiectul legii au fost transmise de instituţia pe care o conduce încă din noiembrie 2011 iar acum se vor face raportări săptămânale către Ministerul Sănătăţii cu propunerile venite de la spitalele de stat sau private.
Cele mai importante se referă la faptul că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş a solicitat rămânerea în subordinea Ministerului Sănătăţii iar Spitalul din Sighişoara a cerut suplimentarea finanţării de la localităţile învecinate, care beneficiază de serviciile medicale oferite, dar şi suplimentarea fondurilor pentru structurile de Primiri Urgenţe de la minister.
Şeful DSP Mureş a asigurat că propunerile primite din teritoriu vor fi transmise intacte ministerului.
Cristina Bulbescu, Adela Moldovan, Valeriu Russu