Șase mureșeni, distinși cu “Fibula de la Suseni”
Publicat de Andrei Borz, 1 decembrie 2022, 16:15 / actualizat: 2 decembrie 2022, 14:05
Sala de oglinzi a Palatului Culturii din Tg. Mureș a găzduit astăzi, pentru a 21-a oară, ceremonia de acordare a celei mai prestigioase distincții a județului Mureș, “Fibula de la Suseni”.
Aceasta se acordă în fiecare an, de 1 Decembrie, de Instituția Prefectului unor personalități cu o contribuție importantă la viața comunității mureșene.
Paula Rusu, jurnalist de televiziune și activist, a primit astăzi distincția Fibula de la Suseni. De numele ei se leagă promovarea, în România, a Legii Tuberculozei:
Sunt extrem de onorată de decernarea aceste distincții, pentru că sunt născută la Reghin, am trăit, am copilărit, mi-am făcut școala lângă Suseni, unde a fost descoperită fibula. Apoi, am lucrat mulți ani în Tg. Mureș și sunt onorată că Prefectura Mureș mi-a acordat această distincție. În ce privește munca pentru sănătatea românilor a fost o misiune de suflet cumva, nu am așteptat nicio recunoaștere, nu m-am gândit vreodată că datorită acestei activități aș merita vreun premiu, de asta și primesc cu umilință acest premiu, cu atât mai mult când vorbim despre sănătate nu exista diferențe.
Directorul fondator al revistei Transilvania Business și al cotidianului Zi de zi, Aurelian Grama s-a distins prin tenacitatea cu care a menținut, în anii de criză, mai multe publicații inclusiv în formă tipărită:
Cred că este foarte important că trei jurnaliști sunt premiați cu Fibula de la Suseni, care, pentru mine ca istoric, reprezintă extrem de mult. Iar pentru mine, ca jurnalist, de data aceasta înseamnă o reașezare a valorilor din presa mureșeană, acolo unde ne străduim să rămânem să fim pentru ce înseamnă cetate și pentru medierea între putere și cei care sunt conduși, între școală, cultură, artă, sport, politcă, administrație și cei pe care îi reprezintă liderii societății. Cred că ne facem bine treaba și mulțumesc mult Prefecturii că a reușit să se gândească și la noi, și că este un an deosebit pentru presa mureșeană.
Directorul filialei Mureș a Crucii Roșii, Magda Bercea, subliniază că premiul acordat astăzi este unul colectiv, fiindcă fără voluntari gestionarea pandemiei sau criza refugiaților ucrainieni nu ar fi avut același succes:
Semnificația este de-a dreptul covârșitoare, nu ne așteptam la această distincție fiindcă noi avem un principiu: ”taci și faci” și cam așa este caracteristica unui act de caritate. Ne-a surprins că Prefectura a observat munca noastră, este o distincție care ne onorează și vorbesc la plural pentru că această distincție am primit-o eu, ca director al Crucii Roșii Mureș, dar ea este de fapt pentru toți voluntarii, pentru toți sponsorii, pentru că fără sponsori nu am putea să facem foarte multe lucruri, deci pentru toți cei care sprijină și susțin Crucea Roșie.
Prefectul Mara Togănel a mai înmânat Fibula de la Suseni dansatorului sportiv Rareș Cojoc, numărul 1 mondial în acest an la secțiunea standard, directorul cotidialului Cuvântul Liber Ioan Husar, precum și medicului primar boli infecțioase dr. Zaharia Kézdi Erzsébet.
Ei s-au alăturat astfel personalităților care în ultimii 21 de ani au primit ”Fibula de la Suseni”, distincție se ce acordă profesioniștilor care implementează inițiative de succes menite să vină în sprijinul semenilor.
Valeriu Russu