Șase mii de elevi mureșeni fără manual de geografie la început de an
Publicat de MIRELA ROTAR, 3 septembrie 2018, 14:13 / actualizat: 8 septembrie 2018, 19:40
Manualul de Geografie de clasa a VI-a este plin de erori de conținut. Acesta va fi retipărit, pe cheltuiala editurii.
În județul Mureș, șase mii de elevi din cei peste 86.000 de copii înscriși, ar putea începe anul fără manualele de geografie noi.
Șeful Inspectoratului Școlar Mureș, Ioan Macarie, a declarat pentru Radio Tg.Mureș că și manualul de istorie de clasa a VI-a ar conține unele greșeli, dar nu așa de grave ca cele de geografie:
Vom continua, în anul școlar 2018-2019 cu programele de rechizite școlare pentru 8540 de beneficiari, cu manualele școlare pentru toate clasele, de la clasa I și până la clasa a X-a, că este învățământ obligatoriu și sunt și până la clasa a XII-a. La clasa a VI-a, unde ați văzut și dvs ce probleme sunt, s-au schimbat toate manualele mai puțin manualele de matematică și educație socială. Manualul de geografie de clasa a VI-a a fost retras până ce va fi retipărit; nu știu ce se va întâmpla și cu manualul de istorie care am înțeles că are și el probleme.
Șeful Asociației Editorilor Români, Mihai Mitrică, a explicat pentru RTM că greșelile din manualele de geografie și istorie s-ar explica prin faptul că Editura Didactică și Pedagogică nu are decât doi redactori de carte, la sutele de titluri ce trebuie verificate:
Dacă e să ne luăm după declarațiile celor de la Editura Didactică și Pedagogică, toate sunt în ordine. Adică există manual e făcut și revizuite de specialiști. Asta până cât apucă să le vadă și cineva dinafara editurii, pentru că în momentul în care dau piept cu realitatea, acele manuale se dovedesc niște biete însăilări, prost editate și puse pe piață în fugă. Asta vine din lipsa de personal și din lipsa de pregătire a redactorilor. La momentul la care a primit, prin încredințare direct, editarea tuturor manualelor școlare din România, Editura Didactică și Pedagogică avea doi redactori.
Încă de anul trecut din septembrie, editorii români au avertizat Ministerul Educației că elevii de clasa a VI-a pot rămâne fără manuale din 10 septembrie 2018, pentru că procedura de licitație nu fusese încă declanșată.
Procedura durează 11 luni, iar licitația trebuia demarată cel târziu pe 1 octombrie 2017, astfel că Ministerul Educației a decis ca manualele să fie tipărite prin încredințare directă, de Editura Didactică și Pedagogică, a mai spus șeful Asociației Editorilor Români.
Valeriu Russu