Șase centre Caritas din comune harghitene și mureșene vor oferi sprijin mamelor cu copii din medii defavorizate

Publicat de MIRELA ROTAR, 5 octombrie 2021, 13:40
Este vorba de proiectul ”Început sigur pentru un viitor sigur”, accesat de organizația Caritas Alba Iulia, pentru a facilita accesul familiilor dezavantajate cu copii mici din zone rurale, la servicii integrate de calitate.
Directorul organizației, Ludescher László, a subliniat că nu se va subvenționa financiar familia, însă se va interveni medical în caz de urgențe:
Conform unui studiu UNICEF, fiecare an petrecut pe băncile școlii, crește veniturile viitorului adult cu 8-9 la sută, reduce riscul șomajului cu 8 la sută și riscul de probleme grave de sănătate cu 8,2 la sută. Dacă la acești copii, primii 7 ani sunt pierduți, când ajung în băncile școlii sunt cu risc de abandon școlar. În ultimii ani se vorbește că dacă va crește alocația copiilor cu 50 la sută, cu 100 la sută, care sunt beneficiile pentru aceste familii sărace. Noi credem că prioritatea ar fi să oferim acestor familii cât mai multe servicii în mediul rural, prin care, cu ajutorul specialiștilor, să aibă un viitor mai bun, mai sigur.
Managerul de proiect, Kerezsi Hajnalka a arătat că proiectul a început pe 1 septembrie, va dura doi ani iar apoi, timp de 5 ani, comunitățile îl vor susține prin eforturi proprii:
Proiectul urmărește să ofere răspuns nevoilor și problemelor familiilor dezavantajate, cu accent pe copiii între 0 și 6 ani. Scopul principal este urmărirea sarcinii gravidelor, pregătirea mamelor pentru perioada de după naștere. Vor fi inaugurate șase centre, care o să ofere servicii de dezvoltare timpurie, pe grupe de vârstă. Aceste comune sunt, din județul Harghita, Corund, Dealu, Joseni, Remetea și Zetea, iar din județul Mureș, comuna Sângeorgiu de Mureș și vom oferi servicii pentru circa 70 de beneficiari pe localitate.
Proiectul ”Început sigur pentru un viitor sigur” este finanțat din fondurile norvegiene și de la bugetul statului român, valoarea totală fiind de aproape 4 milioane de lei. 85 la sută din sumă o reprezintă contribuția Guvernului norvegian, iar 15% cea a statului român.
Valeriu Russu