Sărmăşenii au protestat astăzi împotriva închiderii spitalului.
Publicat de radiomures, 14 aprilie 2011, 00:00
Aproximativ 200 de oameni de toate vârstele, locuitori ai oraşului Sărmaşu, s-au adunat în faţa Primăriei pentru a protesta împotriva desfiinţării spitalului, decizie luată prin hotărâre de Guvern.
Oamenii spun că nu au cum să meargă la alte spitale zeci de kilometri, mai ales că este vorba şi despre copii sau bătrâni. Aceştia susţin că ministrul Sănătăţii Cseke Attila nu a fost informat când a luat decizia închiderii acestui spital renovat şi dotat din fonduri externe, în mare parte.
Vrem spitalul, strigau aceştia în cor.
Mesajele înscrise pe pancarte erau de susţinere din partea comunelor din jurul oraşului, dar şi mesaje simple precum „Salvaţi spitalul”, „Avem zile”, „Reformă sau genocid?” sau „Cui îi pasă de bolnavii din Sărmaşu?”.
Primarul localităţii, Ioan Mocean, a spus că au fost adunate peste 5000 de semnături împotriva desfiinţării spitalului, pe care le-a transmis Ministerul Sănătăţii şi CJAS Mureş, dar nu au primit nici un răspuns.
Acesta a declarat că vor ataca în instanţă HG.
Primarul din Sărmaşu, Ioan Mocean, a mai spus că în demersurile pe care le-a făcut în ultimele 4 luni, a discutat şi cu primari localităţilor din jurul oraşului pentru a susţine din bugetele locale acest spital.
Aceştia sunt dispuşi să susţină financiar spitalul în cheltuieli cu bunuri şi servicii, dar nu pot susţine întreg sistemul de sănătate din Sărmaşu, adică inclusiv cele de personal. Acest lucru ar fi discriminatoriu pentru populaţia din acest colţ de judeţ, a subliniat Mocean.
Primăria Sărmaşu a luat o hotărâre de Consiliul Local de a transforma spitalul într-o Unitate de Primiri Urgenţe care să aparţină de SMURD Târgu-Mureş, pe care au transmis-o de asemenea ministerului.
Primarul a mai spus că din discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii ministerului, aceştia au recunoscut că s-a produs o eroare în ce priveşte acest oraş, dar a primit doar o promisiune verbală că ea va fi corectată, a precizat Mocean.Primarul oraşului Ioan Mocean a mai declarat în public că este dispus să-şi dea demisia dacă problema spitalului nu va fi rezolvată.
Se pune şi problema angajaţilor spitalului, pentru care nu s-a găsit încă o soluţie, a declarat directorul financiar-contabil, Ecaterina Borzan.
Din cele 44 de persoane angajate ale spitalului, au accesat redistribuirea 21 de persoane, din care doar una a fost acceptată la Spitalul din Reghin, iar personalul TESA si auxiliar va fi disponibilizat, adică 18 persoane.
La protest a fost prezent şi deputatul de Mureş, Ciprian Dobre, care a declarat că opoziţia va depune moţiune simple împotriva Guvernului, prin care vor critica şi vor propune soluţii necesare referitoare la subfinanţarea din acest domeniu, la desfiinţarea spitalelor, la situaţia medicilor de familie şi la compensarea medicamentelor.
Adela Moldovan