Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie pentru toată lumea, dar şi o perioadă de care profită atacatorii cibernetici

Publicat de Rotar Mirela, 23 decembrie 2022, 09:28 / actualizat: 3 iulie 2023, 17:22
Potrivit Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, în intervalul noiembrie – ianuarie, are loc o dublare a incidentelor din zona de fraudă online.
De asemenea, un studiu de specialitate arată că 80% dintre români consideră că numărul tentativelor acestui tip de fraudă a crescut semnificativ, iar 40% spun că nu ştiu cum să rezolve situaţia.
Deşi opt din zece respondenţi sunt de părere că atacurile cibernetice sunt în creştere în perioada sărbătorilor de iarnă, 40% dintre aceştia se simt, de cele mai multe ori, în siguranţă în mediul online, iar 28%, întotdeauna.
Analiza IPSOS realizată luna trecută mai arată că doar 16 procente dintre români declară că au fost victimele unor fraude sau cunosc pe cineva care s-a aflat în această situaţie şi 19% au reuşit să scape fără să piardă bani. Şi o concluzie avertisment a studiului: în prezent, patru din 10 români încă spun că nu ştiu cum să procedeze în cazul în care cad victimă unei astfel de fraudă.
Pentru că securizarea tranzacţiilor de plată online este foarte importantă, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, dar şi ING Bank fac următoarele recomandări celor care au accesat link-uri suspecte sau au oferit deja informaţii personale: blochează imediat cardul; de pe un dispozitiv diferit schimbă cât mai repede parolele pentru aplicaţiile şi conturile online; scanează dispozitivul pentru a găsi un eventual virus; depune o plângere la cea mai apropiată secţie de poliţie şi păstrează copia şi raportează problemă la bancă, la organizaţia din partea căreia ai fost contactat sau la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică pe adresa cert.ro.