Sărbătoarea Fărșangului în bazinul Ciucului
Publicat de Corina Muntean, 8 martie 2019, 20:25
E lucru stabilit: primăvara vine și în Bazinul Ciucului. Nu are cum să fie altfel, de vreme ce aproximativ 1000 de harghiteni din 15 localități ale județului au participat, la sfârșitul săptămânii trecute la sărbătoarea Fărșangului, care a inclus alungarea iernii și a spiritelor rele, la intrarea în postul Paștelui la catolici.
Comunităţile maghiare din multe sate transilvănene păstrează o veche tradiţie populară de alungare a iernii şi a răului, cunoscută sub numele de „Fărşang”
Momentul culminant al acestei tradiții are loc, de obicei, în preajma zilei care marchează începutul Postului Paştelui la creştinii catolici.
Sărbătoarea de Lăsatul secului, a avut loc, în acest an, în localitatea harghiteană Sândominic.
Mai întâi, în curtea școlii din localitate s-au adunat membrii din 15 comunități din bazinul Ciucului, care au luat parte la deschiderea festivă a manifestărilor, în prezența oficialităților locale și județene.
Printre invitați s-au numărat reprezentanţi ai judeţelor înfrăţite din Ungaria, adjunctul ambasadorului Ungariei la Bucureşti, dar și consulul general al Germaniei la Sibiu.
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a explicat că evenimentul este unul foarte vesel şi zgomotos, în cadrul căruia sute de persoane poartă diverse costume şi ridiculizează defectele şi viciile omeneşti şi proastele obiceiuri, la care trebuie să renunţe la intrarea în postul Paştelui.
După deschiderea oficială a evenimentului, grupurile folclorice din cele 15 localități au mers pe străzile din Sândominic, pe trasee diferite, şi au prezentat câte o mică scenetă, în care s-au luat în râs proastele obiceiuri şi au avut loc ritualuri prin care oamenii îşi luau rămas de la o păpuşă care este simbolul viciilor şi care la final a fost arsă, pentru ca spiritul curat să renască.
Localnicii din Sândominic i-au aşteptat pe oaspeţi cu mâncăruri tradiționale: pâine cu untură și rondele de ceapă, slănină şi brânză de casă, dar şi cu gogoşi şi colaci secuieşti. Evident bucatele au fost stropite cu palincă şi vin și totul a fost însoțit de dans și voie bună.
Primul bal de fărșang în județul a avut loc în urmă cu aproape 30 de ani, în municipiul Miercurea-Ciuc, iar de atunci numărul grupurilor folclorice participante a crescut constant.
În prezent 18 comunități din bazinul Ciucului participă la această sărbătoare și evenimentul este găzduit în fiecare an de o altă localitate.
Sorin Șchiopu