Sărbătoare modestă a Unirii Principatelor la Tg. Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 24 ianuarie 2023, 14:00 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 14:49
Ca în fiecare an, reprezentanții instituțiilor publice, locale și județene mureșene, dar și câțiva cetățeni, au participat la evenimentul public organizat cu ocazia Unirii Principatelor Române, în curtea Inspectoratului de Poliție din Târgu Mureș unde se află statuia primului domnitor al României, Alexandru Ioan Cuza.
Organizatorul principal a fost Garnizoana Târgu Mureș alături de Instituția Prefectului. Aleșii locali și prefectul județului Mureș au fost, însă, înlocuiți la eveniment de subprefectul Nicolae Pălășan și de unii șefi de serviciu din Primărie și Consiliul Județean. Parlamentul României a fost reprezentat de deputatul Dumitrița Gliga.
Evenimentul a debutat cu salutul Gărzii de Onoare, constituite din efective ale Batalionului 54 ”Horea Cloșca și Crișan”, jandarmi din cadrul Grupării Mobile și efective ale ISU Mureș.
Slujba religioasă a fost oficiată de protopopul Olimpiu Zăhan și preotul militar, Ioan Șandor:
Mirela Cărăbineanu, șefa Arhivelor Naționale Mureș, a vorbit despre Unirea Principatelor Moldovei cu Țara Românească din 24 ianuarie 1859 ca fiind momentul de început al statului român modern, iar subprefectul, Nicolae Pălășan a dat citire mesajului premierului României:
Toți cei prezenți au jucat apoi Hora Unirii:
Ziua Unirii Principatelor va continua la Târgu Mureș cu un spectacol de muzică folclorică, de la ora 17,00, în Sala Mare a Teatrului Național. Vor cânta artiști consacrați precum Veta Biriș, Mariana Deac, Nicușor și Nicolae Mureșean, Mihaela și Ciprian Istrate, Livia Harpa și Cristian Țăran, alături de Ansamblul Artistic profesionist ”Rapsodia Călimanilor” din Toplița. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
De la ora 19,00 se va juca Hora Unirii în Piața Teatrului din Tg.Mureş.
Cristina Bulbescu